În luna mai, lansam campania „Aleg școala, îmi aleg viitorul!”, o campanie de informare și conștientizare asupra problematicii riscului de părăsire timpurie a școlii, parte a proiectului „Educația – o responsabilitate a tuturor”, în două zone rurale din județul Iași (comuna Belcești, sat Liteni și comuna Vlădeni, satele Vlădeni și Broșteni). Dorința noastră constantă este de a preveni abandonul școlar, un fenomen des întâlnit în mediul rural și care s-ar putea accentua în contextul epidemiologic actual.

„Aleg școala, îmi aleg viitorul!” și-a propus, în primul rând, derularea unei serii de activități de informare și evenimente speciale dedicate elevilor, părinților și cadrelor didactice, cu scopul de a-i informa despre cauzele și, mai ales, consecințele abandonului școlar. Astfel, nu de mult, vă povesteam despre acțiunea „Încă o dată elev” și concursul „Școală pentru viitor”.

Însă, anul acesta, ne-a făcut să ne dorim mai mult. Eforturile noastre pentru educație s-au accentuat și mai mult, tocmai pentru ca acei elevi care nu au putut beneficia de educație „ca la carte” atunci când școala s-a mutat în mediul online. Astfel, a luat naștere „Școala de sub Copac”, prin intermediul căreia ne-am propus să îi sprijinim pe copiii implicați în recuperarea decalajelor educaționale, totodată asigurându-le acestora materialele tehnologice și educaționale necesare.

Astfel, cuprinzând toate acestea, în perioada mai – septembrie 2020, ne-am deplasat în cele două comunități și, alături de activitățile în care au fost implicați, copiii au descoperit noi informații despre importanța educației, au fost implicați în discuții interactive și jocuri care să le stârnească interesul cu privire la actul educațional. Mediul înconjurător al copilului este esențial, așa că, în desfășurarea campaniei, am vizat mereu și cadrele didactice, părinții, dar și comunitatea ca întreg. Alături de aceștia, am discutat mereu despre riscurile părăsirii timpurii a şcolii și cum se pot ei implica pentru prevenirea acestui fenomen.

Ce a ieșit? Te lăsăm să descoperi!

***

Proiectul „Educația – o responsabilitate a tuturor” se derulează pe o perioadă de 30 de luni (30 aprilie 2018 – 29 octombrie 2020) și beneficiază de o finanțare nerambursabilă de 2.184.718,49 lei din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.