IașiYoung Hub

Incubator de idei de afaceri pentru tinerii care vor să se inițieze în atreprenoriat. Inițiativă sprijinită de Raiffeisen Bank prin programul de granturi Raiffeisen Comunități 2017.

Despre Proiect

Prin proiectul IașiYoung Hub ne-am dorit să creem noi oportunități de învățare pentru liceeni, inițiindu-i în antreprenoriat, cultivându-le creativitatea și curajul de a-și transforma ideile în business-uri. 50 de liceeni din cadrul Liceului Teoretic Alexandru Ioan Cuza din Iași au experimentat cum este să devii propriul șef dezvoltând un plan de afaceri de la A la Z sub îndrumarea a 10 antreprenori locali.

Module de leadership, dezvoltare personală și educație antreprenorială

Timp de 2 luni, tinerii selectați în proiect au învățat, în cadrul întâlnirilor săptămânale, noțiuni de bază de antreprenoriat (cum se construiește un plan de afaceri pas cu pas, cum se găsește cel mai bun nume pentru propriul business, cum se calculează bugetul, cum se identifică resursele necesare sau cum se construiește imaginea propriului business).

Întâlnirile au avut și o componentă de leadership și de dezvoltare personală, tinerii find încurajați să fie creativi, să-și exprime ideile, să lucreze în echipe și să-și respecte atribuțiile și rolurile asumate.

Mentorat

Provocarea cea mai mare a fost însă implementarea tuturor celor 7 planuri de afaceri rezultate și transformarea lor în mini business-uri profitabile. În această etapă, tinerii au avut sprijinul antreprenorilor locali, care le-au pus la dispoziție resurse, informații, sfaturi din propria lor experiență, ghidându-i pas cu pas.

Proiecte de antreprenoriat

Echipa KTFCI

Slogan: The future comes first
Proiect: Cake Raising

Echipa Bit by Bit

Slogan: We change the world
Proiect: Digital Marketing

Echipa Sweet Solidarity

Slogan: Toată ziua noi zâmbim, prăjituri vă oferim!
Proiect: Sweet Solidarity

Echipa Colibri

Slogan: Rise & Shine
Proiect: Bazar Caritabil

Echipa Monex

Slogan: The experience will show you the way!
Proiect: Candy Shop

Echipa Tadda!

Slogan: It’s beginning to look a lot like Christmas
Proiect: Christmas Decorations

Echipa Sweet Movie

Slogan: Friends make the world beautiful
Proiect: Sweet Movie

Ce spun mentorii despre proiect

Din proprie experiență, știu că cel mai greu lucru pentru un antreprenor este să te menții motivat și determinat să treci peste orice impediment. Dacă elevii implicați au rămas cu această idee și viitorul pare mai puțin înfricoșător, atunci inițiativa echipei Bethany a fost una de succes.

Claudiu

administrator, design specializat

M-am bucurat să fiu, alături de alți antreprenori ieșeni, sprijin pentru un grup de tineri care să experimenteze, într-un mediu protejat, senzația de a fi antreprenor. A fost o experiență plăcută și lejeră. Mi-a plăcut mult ideea proiectului de implicare a tinerilor liceeni, iar cei de la Bethany au reușit să gestioneze foarte bine relațiile dintre noi și ei. Mai vreau!

Crina

fondator și trainer Crilia

Participarea la acest proiect, a fost motivată de dorința de a ocupa golul pe care l-am simțit în perioada facultății, când totul se reducea la teorie despre producție, comerț etc. Fire voluntară, am vrut “să plătesc comunității o poliță de asigurare” pentru un viitor mai informat, mai interesat, mai creativ și poate mai fain. Participarea la proiect mi-a intărit convingerea că omul sfințește locul și că o poveste bună poate fi vandabilă însă, am și o umbră de tristețe pentru că în continuare putem întâlni urme ale gândirii de tipul “să ni se dea” , “ni se cuvine”. Privită de o manieră pozitivă, această “umbră” dă semnea că poate fi tratată cu lideri și cu oameni cu inițiativă.

Silviu

fondator & barista Jassyro

A fost o experiență unică, într-un format liber. Am exersat rolul de observator, tentația principală fiind una de preluare a coordonării proiectului. Implicarea mea a constat în suport și ghidaj în funcție de solicitările venite din partea tinerilor, fără a influența dinamica echipei. M-a impresionat la final deschiderea lor spre analiză și învățare, indiferent de rezultat. Echipa Bethany a creat un cadru prietenos, care ne-a apropiat natural de elevi, comunicarea între noi fiind din start mai ușoară.

Elena

fondator Klipa Creativ Pozitiv

Mă bucur că sunt proiecte care încearcă să îi scoată pe elevi din confortul lor și să le arate ce urmează după terminarea studiilor. Este un exercițiu important pentru ei pentru a vedea și beneficiile și greutățile cu care te poți întâlni. Celor cărora le-am deschis apetitul cu siguranță se vor gândi la noi idei de afaceri și acesta este un lucru minunat!

Bogdan

fondator & chef Soft & Grace

Am răspuns cu drag invitației de a participa la acest proiect și mă bucur mult că am făcut-o. Entuziasmul, implicarea și determinarea copiilor m-au făcut să cred că viitorul nostru e pe mâini bune. Deși timpul a fost destul de scurt și deadline-urile strânse, și-au atins obiectivele depășind majoritatea obstacolelor, că așa e în business . Sper să le fi fost de ajutor această experiență și sa fi învățat că într-o afacere munca în echipă, comunicarea, onestitatea și orientarea spre rezultate sunt esențiale!

Alina

fondator Tulip – Atelier de flori

Proiectul Iași YoungHUB a fost o provocare plăcută întrucât am avut ocazia să lucrez cu o serie de elevi curioși și entuziaști. Mini-proiectele lor au fost curajoase și au fost o simulare interesantă a ceea ce înseamnă să concepi și să implementezi o idee de business, oricât de mică ar fi ea.

Andreea

fashion blogger & fondator Pop Mon Art

Ce spun participanții despre proiect

Am învățat ce înseamnă să ai propria ta afacere și ce înseamnă să fii antreprenor. Ca antreprenor, depui de 2 ori mai mult efort, dar la final poți să privești în urmă și să ai o satisfacție de nedescris.

Iulia

elevă și mini-antreprenor

În cadrul proiectului am învățat că un plan bine definit și consecvența sarcinilor asumate sunt baza unei afaceri de succes.Dincolo de provocări, toate aceste lucruri ne-au stârnit dorința de a ne crea propria afacere.

Claudiu

elev și mini-antreprenor

Fără perseverență nu poți realiza nimic. Experiența trăită în cadrul proiectului nu a fost ușoară, pentru că a trebuit să ne organizăm singuri și să găsim soluții, însă ne-a arătat ce înseamnă să fii antreprenor în realitate. Cred că în primul rând contează să faci lucrurile cu pasiune.

Nicolae

elev și mini-antreprenor

Mi-a plăcut foarte mult să particip la acest proiect deoarece mi-am dezvoltat abilitățile de antreprenoriat și împreună cu colegii mei am trăit o experiență foarte frumoasă atunci când le-am oferit hrană cățeilor și le-am văzut fericirea din ochi.

Maria

elevă și mini-antreprenor

Am învățat sa nu renunțăm chiar dacă lucrurile nu au ieșit asa cum ne-am dorit din prima.

Miana

elevă și mini-antreprenor

Prin acest proiect am realizat că orice în viața asta ai nevoie de o echipă în care te poți baza.

Ahmad

elev și mini-antreprenor

Am învățat că fiecare om are o poveste, o suferință și mai ales putere de a merge mai departe. Am învățat că nu contează banii, ci sentimentele frumoase simțite,trăite ... Asta s-a întâmplat și în cadrul proiectului IașiYoung Hub.

Ilie

elev și mini-antreprenor

Formând o echipă, am învățat să parcurgem împreună un proiect minunat , fiind loiali unul cu celălalt și având răbdarea necesară de a-l realiza.

Nicoleta

elevă și mini-antreprenor

Ți-a plăcut articolul?
Abonează-te la newsletter și fii la curent cu proiectele noastre!