Experiența ne-a învățat că fiecare dintre noi are o poveste demnă de prima pagina a unui ziar.  Lucrând cu tineri cu dizabilități în cadrul proiectului „ACCESS HUB – Creșterea cetățeniei active pentru persoanele cu dizabilități”, am descoperit că povestea fiecărui tânăr este atât de impresionantă încât chiar merită să o audă o țară întreagă! Astfel, ne bucurăm să vă prezentăm într-un interviu special povestea Mirabelei Grecu, una dintre tinerele a cărui parcurs ne-a impresionat.

Povestea Mirabelei

Mirabela, te rog, spune-ne, care este povestea ta? 

Mira: Într-adevăr, așa cum ai spus și tu, fiecare poveste este demnă de ascultat, indiferent că vorbim despre persoane cu dizabilități sau fără. Pot spune ca povestea mea este cu de toate. Fiecare experiență trăită a avut o contribuție în dezvoltarea mea ca om pe toate planurile. Sunt o persoană cu o dizabilitate locomotorie de la naștere dar în ciuda acestui mic aspect pot spune că sunt o persoană foarte activă și cred că asta o poate confirma orice persoană care m-a cunoscut sau a luat contact cu mine până acum. Ador să socializez, să cânt, să dansez (cât se poate), să petrec timp cu prietenii și oamenii de calitate din viața mea, îmi place să încerc lucruri noi care să mă scoată din zona mea de confort, lucruri care poate pentru unii par imposibile. De exemplu, anul trecut am avut ocazia să experimentez zborul în tandem cu parapanta de la o altitudine de 1400 m, ceea ce pentru mine a fost o experiență extraordinară pe care nu mă gândeam vreodată că o voi face, având în vedere că am o mică teamă de înălțimi. Dar uite că am făcut-o. O altă realizare care m-a facut sa ies din zona de confort și care îmi aduce beneficii este faptul că de curând am reușit să îmi iau permisul de conducere și o mașină cu care să mă pot deplasa mai ușor. Poate pentru unii acest lucru este o realizare banală, dar pentru mine și mulți alții ca mine este o realizare mare și cu impact. 

Îmi doresc și cred că sunt sau pot fi un exemplu pentru cei din jurul meu. Îmi place să mă implic în activități care au ca scop atât dezvoltarea mea pe plan profesional și personal, cât și ajutorarea altor persoane în nevoie. îmi place să cred că am lăsat și las în urma mea pe oriunde trec câte o părticică din mine și că ajutorul meu sau doar o vorba bună a putut ajuta pe altcineva. Nu am fost întotdeauna așa, în copilărie eram o fată timidă, nesigură și complexată de dizabilitatea mea. Dar în timp am învățat să mă accept, să mă dezvolt, să îmi descopăr abilitățile și calitățile și să aduc o schimbare în jurul meu. 

Mereu am avut o înclinație înspre ajutorarea persoanelor vulnerabile. Tocmai de aceea am ales să urmez o facultate cu specializarea de Asistență Socială, iar în prezent profesez în acest domeniu, ajutând familii și copii cu situații vulnerabile în cadrul unei fundații internaționale. Am militat și militez în continuare în diverse activități pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, pentru evidențierea calităților și abilităților pe care acești oameni le au, pentru că deși mulți oameni ne văd pe noi, persoanele cu dizabilități, dintr-o anumită perspectivă considerată vulnerabilă și care necesită ajutor, foarte mulți dintre noi suntem atât de puternici încât putem face multe lucruri pe care alții nu au curajul să le facă deoarece avem o motivație extraordinară pentru a ne depăși condiția și zona de confort. Da, sunt momente în care și eu, ca orice altă persoană mă simt descurajată de unele situații cu care mă confrunt, dar așa cum am spus și la început, sunt o persoană care are o poveste cu de toate. De un lucru sunt absolut sigură totuși: sunt o persoană foarte puternică, care a trecut și este dispusă să treacă prin multe experiențe, bune sau mai puțin bune care, la final de zi, mă definesc ca om. 

Care consideri ca sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat și te-au ajutat să fii tânărul de succes de astăzi?

Mira: Cel mai important lucru pe care l-am învățat este să mă accept în primul rând pe mine, cu calități și defecte, dar mai ales defecte. Oricine le are, trebuie doar să fim conștienți de ele și să le acceptăm, ca mai apoi să le putem schimba în calități în favoarea noastră. Consider că am ajuns persoana care sunt astăzi datorită experiențelor prin care am trecut, din care am învățat ce să iau cu mine în drumul meu prin viață și ce să las în urmă. Suntem suma acțiunilor noastre și asta ne definește. 

Care sunt limitele sau cele mai mari provocări pe care le-ai avut ca tânăr cu dizabilități? 

Mira: Limite nu pot spune că am. Orice limită poate fi depășită atâta timp cât eu consider că mă ajută să învăț ceva din experiența respectivă. Provocări sunt la tot pasul. În principal, mă refer la provocări în ceea ce privește accesibilizarea spațiilor publice, instituțiilor, mijloacelor de transport. Provocări am avut și în ceea ce privește angajarea. Am trăit și experiențe neplăcute atunci când aplicam pentru un post, mergeam la interviu și eram respinsă doar pentru ca am o dizabilitate vizibilă. Mentalitatea oamenilor în ceea ce privește persoanele cu dizabilități poate fi în unele cazuri diferită și dificilă deoarece nu toți înțeleg și văd dincolo de problema fizică pe care o ai. Bineînțeles că nu generalizez. Sunt cazuri și cazuri. Am cunoscut și oameni dificili care nu reușeau să vadă dincolo de dizabilitate, dar am cunoscut și oameni minunați care au văzut omul și sufletul, nu forma fizică. 

Adesea oamenii spun ca persoanele cu dizabilități au o putere extraordinară în a-și îndeplini un obiectiv. Care este superputerea ta?

Mira: Superputerea mea este optimismul! Ambiția mea, pofta de viață, râsul copios și pozitivitatea cu care îmi trăiesc viața mă ajută mereu să fiu cine sunt și să trec peste toate obstacolele care apar în drumul meu prin viață.

Care este sursa măreției tale? Mai concret, împărtășește-ne, care este sursa energiei care îți dă forță zi de zi?

Mira: Cred că sursa mea de energie este în primul rând mama mea, care pentru mine este o eroină. Eroina mea, care m-a crescut singură de la o vârstă fragedă, a mers cu mine peste tot, la toate intervențiile și consultațiile medicale, persoana care îmi oferă un exemplu de tărie și putere pentru a merge mai departe. O altă sursă de energie pentru mine sunt persoanele apropiate, prietenii mei care sunt ca o a doua familie pentru mine și care mă încarcă mereu cu câte o doză de optimism. Și nu în ultimul rând, iubitul meu, care este stâlpul meu, persoana în care mă pot baza oricând, care mă susține și mă iubește necondiționat, omul pe umărul căruia mă pot odihni atunci când „obosesc”, prietenul cu care pot discuta despre orice și în preajma căruia pot fi cine sunt fără să am rețineri, fie că este vorba despre momente în care sunt copilăroasă sau foarte serioasă și sobră. 

Cum ai aflat despre proiectul ACCESS HUB și ce te-a motivat să aplici?

Mira: Am aflat despre proiectul ACCESS HUB de pe pagina oficială de Facebook a Fundației Bethany. Am colaborat și în trecut cu Fundația Bethany, unde am fost voluntară timp de mai bine de un an, pe perioada facultății, în cadrul atelierelor de terapie ocupațională. După ce am văzut postarea despre acest proiect, am contactat persoana responsabilă pentru proiect și am stabilit împreună o întâlnire în care să discutăm detalii despre acesta.  

Te rog să descrii cum te-a ajutat și te ajută proiectul ACCESS HUB în viața de zi cu zi?

Mira: Acest proiect mă ajută în viața de zi cu zi deoarece îmi oferă posibilitatea de a interacționa cu alte persoane cu dizabilități, mă ajută pentru că în cadrul proiectului îmi pot lărgi aria de informații în ceea ce privește problematica persoanelor cu dizabilități. 

Dintre activitățile la care ai participat până în prezent, care este informația / ideea / activitatea / o problemă sau o soluție identificată care a avut în mare măsură sens pentru tine?

Mira: Toate informațiile, ideile sau activitățile colectate în cadrul întâlnirilor ACCESS HUB sunt utile pentru mine. De altfel, sunt și cazuri în care poate pot ajuta eu cu o informație dacă o dețin și poate fi folositoare altor persoane.

Ce i-ai spune unui tânăr cu dizabilități despre proiectul ACCESS HUB?

Mira: Să participe negreșit la întâlnirile din cadrul proiectului ACCESS HUB, deoarece pot avea ocazia să facă parte dintr-un grup special, un grup plin de oameni frumoși, dedicați și profesioniști, care îi pot ajuta să iasă din zona de confort, care îi pot ajuta să se dezvolte și să se descopere pe sine. 

Dacă ar fi să faci un top cinci abilități care ar asigura succesul unui tânăr cu dizabilități, care ar fi acestea?

Mira: Pentru a fi un tânăr cu dizabilități de succes cred că ai nevoie în primul rând de: încredere în tine – că poți face orice chiar dacă pare imposibil, curaj – pentru a-ți da voie să ieși din zona de confort și pentru a experimenta, abilitatea de a empatiza cu cei din jurul tău, abilități de comunicare și exprimare – deoarece ca persoană cu dizabilități consider că trebuie să știi să lupți pentru respectarea drepturilor tale și trebuie să știi să îți exprimi nevoile într-un mod plăcut și, nu în ultimul rând, abilitatea de a lucra în echipă cu alte persoane deoarece în viață trebuie să știm să ne adaptăm și să ne ajutăm între noi și să lucrăm împreună pentru a soluționa situații în care nu poți face față singur.


 

Proiectul „ACCESS HUB – Creșterea cetățeniei active pentru persoanele cu dizabilități” este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România – filiala Iași (Ancaar – filiala Iasi), și beneficiază de o finanțare în valoare de 188.600 Euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!

***

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.