În umbra dureroasă a războiului din Ucraina, fiecare gest de bunătate și fiecare cuvânt de încurajare își găsește ecoul în sufletele persoanelor afectate. Ne onorează rândurile de mai jos, scrise de femei curajoase din Ucraina care, împreună cu familiile lor, au găsit speranță în centrul nostru comunitar.

Aceste testimoniale emoționante ne reamintesc că este esențial să păstrăm în noi empatia și să întindem o mână de ajutor ori de câte ori și pentru câtă vreme va fi nevoie. Le mulțumim din suflet pentru mesajele lor pline de speranță și pentru felul în care ne-au schimbat și nouă, echipei centrului, modul de a privi viața. Prin reziliența și spiritul lor neînvins, ne învață zilnic despre puterea incredibilă a umanității și a compasiunii în fața adversității.

„Am doi copii minunați: fiica, Polina, de 11 ani și fiul, Alexander, în vârstă de 9 ani. Venim la Centrul Comunitar pentru Copii și Familii din Ucraina deschis de Fundația Bethany încă de la început. Suntem recunoscători pentru varietatea de activități și excursii organizate atât pentru adulți, cât și pentru copii. Suntem recunoscători pentru ajutorul umanitar: alimente, rechizite de birou, vouchere. Suntem recunoscători pentru atitudinea caldă, grija față de noi și atmosfera prietenoasă de aici. Mereu venim cu plăcere. O echipă minunată, căreia îi dorim sănătate, pace, bunătate, inspirație și prosperitate. Sunteți pentru totdeauna în inimile noastre.”

Natali

„Aș dori să mulțumesc organizației Bethany pentru marea sa contribuție la sprijinirea ucrainenilor în acești doi ani.  Personal, familia noastră s-a bucurat foarte mult de toate activitățile care s-au desfășurat în această perioadă. Vor rămâne mereu cu noi amintirile  frumoase legate de călătoriile pline de culoare și atitudinea bună a întregului personal Bethany. Sprijinul dumneavoastră ne-a ajutat foarte mult.  Mulțumesc mult!”

Sofia

„Mulțumim organizației Bethany pentru ajutorul acordat, inclusiv pentru rechizite, pentru atelierele handmade și terapie prin artă, care ne-au ajutat să scăpăm imediat de gândurile inutile.”

Iryna

„Mulțumim organizației Bethany pentru ajutorul acordat, inclusiv pentru rechizite, pentru atelierele handmade și terapie prin artă, care ne-au ajutat să scăpăm imediat de gândurile inutile.”

Iryna

„Povestea mea cu Bethany a început odată cu participarea la orele de psihologie cu Victoria. Mi-a plăcut foarte mult să învăț ceva nou și să fac cunoștință cu alți ucraineni. Apoi, am început să mă bucur de lecții creative cu Anna. Multe lucruri drăguțe decorează acum rafturile casei noastre din România și vor pleca, apoi, acasă cu noi, în Ucraina. Copiilor le place să participe la consultații cu Mariana și Andrei.
Mulțumiri speciale Taniei pentru ajutorul acordat în rezolvarea diverselor probleme și pentru furnizarea de traduceri în timpul consultațiilor medicale. A fost întotdeauna prietenoasă și receptivă cu copiii mei.
Anca, Lisa și toți ceilalți membri ai echipei Bethany sunt mereu zâmbitori, deschiși. A fost mereu o experiență plăcută să vorbesc cu voi. A fost grozav să petrec timp cu voi în excursiile minunate pe care le-ați organizat. Multe fotografii și amintiri minunate vor rămâne cu noi ca amintire. Ne-ați oferit întotdeauna sprijin și continuați să faceți acest lucru, în ciuda celor doi ani lungi de când ne-am părăsit casele. Pentru mulți, Iașul a devenit o a doua casă, unde ne-am făcut prieteni și unde am fost înconjurați cu atenție și grijă. Mereu am venit și vom continua să venim în spațiul vostru ospitalier. Ne bucurăm că vă avem!

„Aș dori să spun mulțumesc acestei organizații pentru ajutorul lor. Ajutorul vostru este foarte valoros!”

Kristina

„Un centru minunat cu oameni minunați. Trebuie să îmi conving mereu copilul să plecăm de acolo. 🙂 Mulțumesc mult pentru ajutorul umanitar, cultural.”

„Sunt foarte recunoscătoare centrului Bethany pentru toate lucrurile bune pe care ni le-au oferit. Vă mulțumesc frumos tuturor fetelor pentru ajutorul suplimentar pe care mi l-ați acordat mie și copiilor mei. Pentru frumusețea acestei țări, pentru voucherele, pachetele cu mâncare, un birou pentru copiii noștri și multe alte lucruri pe care le-ați făcut pentru noi. Îmbrățișări pentru toți cei care ne-ați fost alături în toată această oră grea a vieții noastre.”

Olga

„Suntem recunoscători centrului pentru varietatea de activități propuse acolo. Pentru excursii, birou, recrutare, servicii medicale și o atmosferă minunată! Pentru noi, acesta este un mare ajutor și ne încurajează!”

Julia

„Eu și fiul meu vizităm Centrul Bethany încă de la începutul șederii noastre la Iași. Ne place foarte mult aici: clădire frumoasă, locație convenabilă, parcare mare, spații minunate. Dar cel mai important este că aici lucrează oameni minunați, care ne oferă mereu căldură și ne creează o atmosferă bună, confortabilă. Suntem mereu bucuroși să venim aici! Totul este făcut pentru a ne face să ne simțim în siguranță și liniștiți! Și acest lucru este foarte important pentru noi toți acum! O varietate de cursuri de formare, ateliere, excursii, vacanțe, examinări medicale, seturi de igienă, alimente și papetărie – aceasta și multe altele ne sunt oferite de Centrul Bethany! Și suntem foarte recunoscători pentru asta! Sperăm că șederea noastră aici va continua și vom găsi aici îngrijire și atenție și, în schimb, le oferim dragostea și recunoștința tuturor organizatorilor și angajaților acestui minunat Centru!”

Larisa

„Mulțumim centrului pentru activitățile și spațiile calitative create pentru copii, pentru atmosfera grozavă și pentru asistența acordată. Vă mulțumim pentru tot ce ați organizat! Vă dorim succes, dezvoltare, implementare, perfecționare și satisfacție. Gânduri bune, echipă prietenoasă și plină de grijă.”

Oksana

„Mă numesc Lilia, am 55 de ani și sunt din Ucraina, din frumosul oraș Odessa. Am venit la Iași încă din primele zile de război, război care a venit în țara mea natală și mi-a schimbat viața. Pe drumul meu, am întâlnit oameni care nu numai că empatizează, ci fac…și fac o mulțime de lucruri incredibile.

Unul dintre aceste lucruri este atelierul de handmade pentru adulți la Centrul Comunitar pentru copii și familii din Ucraina. La prima vedere, pare o joacă de copii. Dar, când începi să lucrezi în ateliere, simți că bei apă vindecătoare…Și, picătură cu picătură, „apa” vindecă atent acele răni adânci care au apărut în urma dezastrului teribil numit „război”.

În acest proces creativ se întâmplă magia. Atunci apar primele zâmbete de bucurie pe fața ta. Pentru o clipă te simți mai ușor și te simți viu. Este un sprijin incredibil pentru psihic și pentru corp și, prin urmare, pentru viață.

Cu mare respect, le mulțumesc tuturor celor care varsă aici multă dragoste și căldură. Celor care sunt implicați în această magie a vindecării. 🙏🙏🙏”

Lilia

Proiectul Centrul Comunitar pentru copii și familii din Ucraina este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany în parteneriat cu ADV România și beneficiază de o finanțare în valoare de 245.768 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturi SEE & Norvegiene 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Scopul Centrului Comunitar pentru Copii și Familii din Ucraina este să deservească 300 de refugiați ucrainieni care locuiesc temporar în raza județului Iași printr-un complex de servicii care să asigure o creștere sustenabilă a calității vieții pe perioada șederii lor în România: consultanță și asistență juridică, consiliere socială, asistență psihologică și suport emoțional, integrarea în muncă (informare, consiliere și orientare vocațională sau profesională, programe de formare profesională, mediere și angajare pe piața muncii), ateliere de educație non-formală pentru dezvoltare și o bună integrare în context a copiilor, tinerilor și adulților.


Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.