Anul trecut Gabriela, fost bursier START, ne mărturisea că visul ei este să devină un bun psiholog, dar și să profeseze în calitate de educatoare în timpul facultății. S-a pregătit riguros pentru Concursul de Titularizare și, determinată și muncitoare după cum o știm, și-a împărțit primul an de studenție cu rolul de educatoare.

Gabriela ne-a împărtășit cum a fost pentru ea acest an într-un mic interviu!


 

Draga noastră Gabriela, iată că a trecut un an de când ai absolvit clasa a XII-a și implicit Programul de Burse START. Povestește-ne puțin despre ce a însemnat pentru tine acest program, cum te-a ajutat?

Oh da, a trecut un an de când am absolvit clasa a XII-a și Programul START! Sunt mândră și sunt veșnic recunoscătoare că mi-am putut purta ultimii pași de licean sub îndrumarea și sprijinul dumneavoastră. Deși nu am făcut parte din program decât în an terminal, mi-ați fost un sprijin tare statornic.

După cum știi, unii dintre voi ați ales să vă continuați studiile și să mergeți mai departe la facultate, alții ați ales să amânați puțin momentul. Ați dat piept cu viața și ați ales să vă angajați în acest an, pentru a putea fi independenți financiar. Ce s-a întâmplat la tine în această perioadă?

Imediat după afișarea rezultatelor de la Bacalaureat, m-am înscris la facultate și cu bucurie am aflat că am fost admisă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, la buget. Ce bucurie și ce ușurare! Dar, pentru că am aspirat mereu la independența financiară și la a putea să îmi sprijin mama, am ales cu sufletul să particip la Concursul de Titularizare, dobândind un post de educatoare. Dintotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu cei mici, să mă dedic lor, e o mare aventură zi de zi.

Care a fost motivul pentru care ai ales această facultate, ce te-a determinat să alegeți acest domeniu de studiu?

Am ales această facultate pentru că psihologia a reprezentat încă din liceu unul din domeniile mele de interes, mă fascinează și pot valorifica informațiile în munca mea de la grădiniță, cu preșcolarii. Cred că interesul pentru Psihologie a izvorât din nevoia de a mă înțelege pe mine în primul rând, de a coborî în adâncurile ființei mele și a celor cu care interacționez. Poate pare o accepțiune ușor egoistă, dar am ales această facultate pentru sufletul meu.

Care a fost parcursul tău profesional și personal, prin ce schimbări ai trecut în ultimul an de zile?

Anul acesta a fost o combinație! Am desfășurat cursurile la facultate în sistem online, iar activitățile de la grădiniță în format fizic, predominant. Deși am avut câteva momente grele, de cumpănă, în care m-am simțit încorsetată și presată să fac două lucruri atât de diferite în același timp, rutina zilnică a intrat pe un făgaș normal și am depășit cu optimism și cu zâmbetul pe buze aceste trăiri. E o reală bucurie să fac parte din lumea copiilor în fiecare zi, să am acces la cea mai pură formă de empatie, inocență, bunătate, seninătate. Am devenit mult mult mai responsabilă, pentru că am conștientizat că mintea și suflețelul piticilor este în mâinile mele și trebuie șlefuit cu mare grijă.

Care sunt planurile tale de viitor, unde te vezi după finalizarea studiilor de licență?

După finalizarea studiilor de licență, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, îmi doresc să urmez și cursurile masterale, mi-am ales chiar și specializarea – Psihologie civică și psihoterapie.

Nu mă gândesc deloc să abandonez profesia în învățământ, din contră, mă gândesc chiar la un transfer pe post de învățătoare, pentru a trăi și experiența dascălului printre elevi. Dacă voi acea oportunitatea, tare mi-ar plăcea să profesez concomitent și ca psihoterapeut sau consilier școlar.

Ce i-ai transmite unui tânăr care abia intră în Programul de Burse START?

Tinerilor debutanți, bobocilor, le urez în primul rând încredere în forțele proprii, ambiție, perseverență și mult curaj! Curajul de a fi implicați, de a se încrede în dumneavoastră, oameni minunați, autentici, calzi, mărinimoși și dornici spre a ajuta. Sunt convinsă că vor veni generații sclipitoare, cărora merită să le fie valorificat potențialul!