Alături de Asociația Centrul Multimedia Teatru Fix, punem în mișcare Caravana MicroDUȘ și pornim într-o călătorie în 16 comunități din județele Iași și Vaslui. Pe parcursul a cinci săptămâni, vom ajunge la 800 de copii pentru a le povesti ce înseamnă igiena și care este importanța ei.

MicroDUȘul, organizat în cadrul proiectului #iCARE – program de educație comunitară pentru sănătatea copiilor și familiilor din medii vulnerabile, pleacă în călătoria sa alături de o echipă veselă, un medic prietenos, dar și alături de voluntari. Aceștia vor sta de vorbă cu cei 800 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, dar și cu părinții acestora, despre normele elementare de igienă, cât și despre riscurile nerespectării lor.

Copiii vor învăța despre sănătate într-un mod inedit: prin teatru. O echipă de actori profesioniști a dezvoltat special pentru proiect o piesă de teatru prin care copiii vor fi atrași într-un joc al învățării. După piesa de teatru, aceștia vor descoperi experiența MicroDUȘului, unde vor putea testa un duș în condiții absolut sigure, cu normele de igienă, securitate și intimitate asigurate. Copiii vor primi și câte un kit pentru igiena corpului, format din produsele necesare de bază.

Pentru mulți dintre ei, acesta va fi primul lor duș, iar această experiență are rolul de a le arăta că există și o altă realitate, dincolo de curtea în care trăiesc. MicroDUȘul este complet utilat cu dușuri, chiuvetă, dar și cu produse de igienă pentru ca cei mici să experimenteze un proces de igienă cap coadă. În paralel, peste 300 de părinți vor fi implicați în ateliere educaționale, în care vor fi abordate teme ce țin de sănătatea copiilor, igiena și alimentația lor.

„Proiectul răspunde unei nevoi majore a copiilor din mediul rural – și anume accesul la apă curentă și la condiții normale de igienă, cu impact major asupra calității vieții acestora. În Romania rurală, copiii încă folosesc toalete insalubre, nesigure din spatele curții și își fac igiena personală folosind mijloace rudimentare. Este încă un aspect care adâncește inegalitățile sociale ale copiilor din mediul rural comparativ cu cei din urban și spre care Fundația Bethany s-a îndreptat așa cum o face de ani de zile: prin investiție în educație”, a declarat Beatrice DARIE, Coordonator al proiectului #iCARE și Manager dezvoltare programe în cadrul Fundației Bethany.

Proiectul #iCARE – program de educație comunitară pentru sănătatea copiilor și familiilor din medii vulnerabile este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany în parteneriat cu Asociația Centrul Multimedia Teatru Fix, finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În Stare de Bine”. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În Stare de Bine”.

***

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.