Lansăm proiectul „Terapie la puterea a treia – cooperare pentru recuperarea copiilor cu dizabilități”, co-finanțat de Consiliul Local Iași, derulat în perioada septembrie – decembrie 2020. Prin intermediul acestuia, vom putea sprijini în continuare copiii cu dizabilități din Municipiul Iași și părinții acestora.

Copiii cu dizabilități se confruntă cu dificultăți diverse, precum cele de tip comportamental, de adaptabilitate, dar și de comunicare. Totodată, aceștia prezintă și un risc crescut de excluziune socială. În județul Iași sunt 2.881 de copii cu dizabilități, conform raportului DGASPC din anul 2019. Dintre aceștia, doar 257 au beneficiat de terapie gratuită în cele cinci centre de îngrijire și recuperare specializate.

Prin intermediul proiectului „Terapie la puterea a treia – cooperare pentru recuperarea copiilor cu dizabilități”, ne propunem să furnizăm servicii integrate de recuperare pentru copiii din Municipiul Iași incluși în programele noastre. În cadrul proiectului, 18 copii cu dizabilități neuro-psiho-motorii sunt incluși într-un program integrat de servicii terapeutice, beneficiind, în continuare, de programe individuale specializate, realizate de către terapeuții fundației. Totodată, părinții și frații copiilor beneficiază de servicii de consiliere psiho-socială, pentru a-i ajuta să gestioneze dificultățile întâmpinate în interacțiunile intrafamiliale. Nu în ultimul rând, cadrele didactice vor participa la webinarii susținute de specialiștii fundației, cu scopul de a transfera metode și practici de lucru, care să ducă la creșterea nivelului de toleranță la clasă în interacțiunea școlară dintre copiii tipici și cei cu dizabilități. De asemenea, elevii din școli vor primi materiale cu informații practice privind tipurile de situații și soluții în interacțiunea școlară cu elevii cu dizabilități.

Noutatea proiectului „Terapie la puterea a treia – cooperare pentru recuperarea copiilor cu dizabilități” vine cu introducerea conceptului de triadă, prin care terapeuții noștri lucrează atât alături de copiii cu dizabilități, cât și cu părinții / reprezentanții legali ai acestora. Datorită colaborării strânse cu părinții și reprezentanții legali, va fi eficientizat procesul de recuperare al copiilor, aceștia asumându-și roluri de co-terapeuți.

***

Proiectul „Terapie la puterea a treia – cooperare pentru recuperarea copiilor cu dizabilități” este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany și co-finanțat de Consiliul Local Iași.