Educație pentru sănătate pentru 174 de elevi din Dobrovăț

FEBRUARIE, 2018

Educație

Copii

Igienă

Este mai important să previi decât să tratezi. Acesta este un principiu după care ne ghidăm și pe care îl împărtășim cu partenerii noștri, Arcadia – Spitale și Centre Medicale. Pornind de la acest principiu, am demarat împreună Caravana Sănătății, o serie de sesiuni de educație preventivă gândite special pentru copiii din mediul rural.

După vizita din Școala Liteni, medicii Arcadia au ajuns la școala din satul Dobrovăț pentru a le povesti celor 174 de copii din clasele I – VIII despre principiile unui stil de viață sănătos și despre importanța prevenției atunci când vine vorba de sănătate. Discuțiile pe care specialiștii le-au purtat cu elevii au fost pe teme precum igiena, alimentația sănătoasă sau sănătatea reproducerii.

Cursul de igienă s-a adresat copiilor din școala primară. Doamna dr. Daniela Podaru, medic specialist Pediatrie, le-a vorbit copiilor despre importanța respectării regulilor de igienă și despre modul în care se realizează corect, fie că vorbim de igiena corporală sau de igiena alimentară.

„ Am întâlnit copii frumoși, ușor timizi, suflete inocente, sincere, care știau o parte din informațiile pe care le-am expus. Dar, din păcate, anumite considerente nu permit respectarea cu rigurozitate a unor reguli de igienă. A fost o experiență frumoasă pentru că, așa cum spunea Dostoievski: Sufletul se vindecă atunci când ești în preajma copiilor”.

 

La clasele mai mari, a V-a și a VI-a, doamna dr. Bianca Panainte, medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, a oferit elevilor informații despre alimentația sănătoasă. Prin discuții interactive, copiii au aflat despre aportul de calorii al alimentelor, despre combinații sănătoase, despre importanța mișcării sau despre diferența dintre gustare și ronțăială.

 „A fost o experiență inedită în care am reîntâlnit copilăria în toată splendoarea ei. Cei mici au fost foarte atenți și receptivi și au înțeles că pentru a crește frumos și sănătos au nevoie de o bună relație cu alimentele!”

Pentru adolescenți, doamna Elena Coșan, asistent medical la Maternitatea Arcadia, a pregătit o prezentare care să puncteze modificările fiziologice prin care trec fetele și băieții la această vârstă, dar și riscurile la care se supun dacă nu folosesc mijloace de protecție. Tot în cadrul discuțiilor interactive, grupele de fete și de băieți au putut să adreseze întrebări și să primească răspunsuri pe subiecte pe care puțini ar avea curajul să le abordeze cu un adult apropiat. S-a subliniat din nou importanța protecției și prevenției sarcinilor nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală.

„Mă bucur că am avut ocazia să întâlnesc niște copii frumoși, atât la exterior, cât și la interior, niște copii pe chipurile cărora se putea citi dorința de cunoaștere. A fost o experiență provocatoare și frumoasă de care sper să mai am parte și în viitor”.

Caravana Sănătății va avea o nouă oprire în școala din Vlădeni. Este una dintre activitățile prin care Arcadia susține alături de noi educația elevilor din mediul rural. Poți afla mai multe aici.

Ți-a plăcut articolul nostru?
Abonează-te la newsletter!