Voluntariatul are vârstă?

IANUARIE, 2019

Formare

Voluntariat

Specialiști

„Vârsta nu este o barieră. Voluntariatul nu are vârstă!”

Cu acest motto a venit colegul nostru Iulian de la cursul de voluntariat în rândul seniorilor, care a avut loc la Budapesta. În curs au fost prezentate mai multe modele de bună practică în rândul proiectelor ce au ca pioni principali voluntarii seniori și ne dorim ca pe viitor să avem aceste modele ca inspirație pentru proiectele noastre.

„Tema acestei mobilități, „Voluntariatul în rândul vârstnicilor” nu a fost una nouă pentru mine, având în vedere faptul că mi-am început cariera de voluntar tocmai într-un proiect ce avea ca scop tocmai acest parteneriat intergenerațional. Odată cu acea experiență în care am avut contact direct cu vârstnicii, mi-am dat seama și ce studii vreau să urmez. Am terminat Asistență Socială, tema licenței a fost chiar „Parteneriate comunitare intergeneraționale”, iar o parte din licență axându-se pe voluntariatul în rândul vârstnicilor.

După ce am parcurs un drum de peste 900 de km în aproximativ 21 de ore la dus, am ajuns într-un oraș deosebit, cu o arhitectură bine pusă la punct și o priveliște minunată dată de Dunăre. M-a impresionat foarte mult faptul că orașul gazdă este foarte dotat pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități, am văzut condiții pentru persoanele cu deficiențe de vedere prin acele marcaje senzoriale, dar și pentru cei cu deficiențe locomotorii prin rampele de acces care existau în marea majoritate a clădirilor sau trotuarelor.

La curs m-au impresionat foarte mult exemplele de bună practică care ne-au fost prezentate, am văzut vârstnici care sunt implicați social, având și un tonus de invidiat. Pe lângă elementele teoretice care m-au făcut să actualizez ceea ce știam despre acest subiect, mi-au rămas în minte fragmente din călătoria cu caii sau acel gust al gulașului pe care l-am servit în comunitatea din mediul rural pe care am vizitat-o.

În concluzie, această mobilitate nu a făcut decât să îmi deschidă noi viziuni asupra a ceea ce se poate realiza cu și pentru vârstnici, pe viitor chiar dorindu-mi să coordonez un proiect de acest gen.

Această activitate a fost organizată în cadrul proiectului „CiVi – Coordonatori instruiți, voluntari implicați”, coordonat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociatia Impact Bistrita, Pro Vobis, Voluntari FSC, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Voluntar Brasov T4UTH și ARTI, co-finanțat prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene.

Ți-a plăcut articolul nostru?
Abonează-te la newsletter!