Pandemia cauzată de răspândirea virusului SARS COV–2 a afectat cel mai mult persoanele și grupurile vulnerabile, acestea întâmpinând dificultăți în ceea ce privește accesul la bunuri, servicii și informații. Copiii cu dizabilități, copiii aflați la risc major de abandon școlar, precum și familiile ce întâmpină dificultăți de natură economică, socială și de sănătate au fost și sunt în continuare cei mai afectați de impactului pandemiei COVID-19.
În acest context, am lansat proiectul „Împreună pentru comunități vulnerabile”, o inițiativă prin intermediul căreia familiile vulnerabile, afectate de criza medicală, beneficiază de programe de susținere psihologică împotriva anxietății și a depresiei. Acesta se derulează pe o perioadă de șase luni și este parte a programului „În Stare de Bine”, finanțat de Kaufland România.
Prin intermediul proiectului „Împreună pentru comunități vulnerabile” sprijinim peste 180 de persoane vulnerabile, puternic afectate de contextul actual. Ca urmare a implicării lor în cadrul activităților din proiect, acestea beneficiază de sprijin pentru a se putea adapta noii realități. Astfel, vor fi limitate efectele negative pe care atât criza epidemiologică, cât și măsurile naționale implementate le-au avut asupra stabilității familiilor.
„Împreună pentru comunități vulnerabile” sprijină copiii și familiile vulnerabile prin asumarea unei serii de măsuri menite să reducă impactul negativ al crizei medicale. În primul rând, toate cele 180 de persoane implicate, atât copii, cât și familii aflate în situații de vulnerabilitate economică şi socială beneficiază de sprijin material de urgență, acestea fiind ajutate cu produse alimentare de bază și de igienă. 35 de copii cu dizabilități neuro-psiho-motorii sunt incluși într-un program integrat de servicii terapeutice, beneficiind, în continuare, de consiliere terapeutică individuală, realizată telefonic și în sistem online de către terapeuții fundației. Totodată, 30 de copii aflați la risc major de abandon școlar sunt incluși într-un program educațional remedial, prin intermediul căruia vor fi sprijiniți în recuperarea decalajelor și încurajați spre a-și continua studiile. Nu în ultimul rând, 50 de părinți și tutori legali ai copiilor din proiect beneficiază de servicii de consiliere psiho-socială, pentru a-i ajuta să înțeleagă perioada prin care trecem și cum se pot readapta la noul mediu, dar și pentru a-i sprijini în vederea gestionării eficiente a stărilor de depresie şi anxietate generate de pandemie.
Toate aceste activități, concepute pentru a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile, a asigurat accesul egal la servicii sociale atât în perioada stării de urgență, cât și la momentul actual. Până în prezent, activitățile de consiliere și cele terapeutice au fost realizate telefonic și în sistem online. În funcție de evoluția crizei medicale, dar și a directivelor legislative, activitățile se vor realiza prin interacțiunea directă unu-la-unu a beneficiarilor cu specialiștii, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenție necesare.
„Perioada aceasta, online-ul a devenit cea mai importantă sursă educațională, dar și cel mai simplu mijloc prin care putem păstra legătura unii cu ceilalți. Din păcate nu este ușor pentru toți, însă sperăm ca lucrurile să se îndrepte într-o direcție pozitivă. Până atunci, ne folosim de toate mijloacele posibile ca să putem fi alături de copiii din programul de recuperare.” – Psihopedagog Bethany
„Încă de la începutul acestei perioade, ne-am dorit să le fim și mai mult alături părinților beneficiari ai Centrului din Targu Frumos. Asistentul social menține legătura prin telefon permanent cu aceștia, oferindu-le consiliere socială și suport în gestionarea situațiilor noi apărute. Bucuria acestora este confirmată de fiecare dată când sunt contactați. ,,Chiar mă bucur că vorbesc cu dumneavoastră”, „Nimeni nu ne sună să ne întrebe cum suntem, ce facem, cum ne descurcăm?” sunt doat câteva dintre gândurile pe care ni le transmit telefonic. Pentru fiecare părinte a fost și este dificil să-și țină copiii în casă, să le explice ce se întâmplă și au întâmpinat dificultăți și în a le oferi sprijin în realizarea temelor școlare.” – Asistent social Bethany
Proiectul „Împreună pentru comunități vulnerabile” este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Informații detaliate despre proiectele finanțare prin intermediul programului „În stare de bine” pot fi parcurse aici.
Comentarii recente