Împreună cu partenerii noștri de la Fundația de Sprijin Comunitar, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și Norges Frivilligsentraler am desfășurat în perioada 14 iunie – 8 iulie 2021 opt evenimente de consultare cu privire la normele metodologice care să însoțească Legea Voluntariatului nr. 78/2014, demers organizat în cadrul proiectului Coaliția pentru Voluntariat. Dezbaterile au reunit peste 200 de persoane din întreaga țară, direct implicate în  derularea de programe de voluntariat și în managementul voluntarilor — organizații neguvernamentale, grupuri de inițiativă și instituții publice care implică voluntari.

Cele opt evenimente regionale, desfășurate pe parcursul a patru săptămâni, sunt parte a demersurilor Coaliției pentru Voluntariat de a îmbunătăți cadrul de aplicare a Legii Voluntariatului. Desfășurate online, întâlnirile au reprezentat contextul propice pentru a fi aduse în prim-plan subiecte de interes pentru mișcarea de voluntariat din România: de la problemele întâmpinate în aplicarea corectă a legii, necesitatea încheierii documentelor specifice cu voluntarii, până la recunoașterea voluntariatului sau implicarea instituțiilor publice în susținerea voluntariatului. Evenimentele au reunit, pe rând, organizații și instituții din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale țării.

În urma realizării consultărilor online cu stakeholderi implicati în mișcarea de voluntariat, alături de membrii Coaliției pentru Voluntariat, vom realiza o propunere preliminară a pachetului de norme metodologice de aplicare a Legii Voluntariatului. Propunerile vor fi dezbătute alături de stakeholderi în toamna acestui an, într-o nouă serie de consultări. Totodată, vor fi create mecanisme de dialog între organizațiile care implică voluntari și factorii de decizie de la nivel local și național, pentru a crea infrastructura de colaborare în teritoriu și pentru a accesa resurse informaționale relevante în domeniu.

***

Proiectul Coaliția pentru Voluntariat este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu  Fundația de Sprijin Comunitar, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și Norges Frivilligsentraler, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a consolida mișcarea de voluntariat la nivel național ca mijloc de implicare și conștientizare civică. Proiectul beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 248.990 Euro și este derulat în perioada martie 2021 – februarie 2023.

***

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.