Ludoterapia
1
IUNIE, 2017
Educație
Joacă
Terapie
O dezvoltarea cât mai armonioasă a copilului pune accentul pe interacţiunea cu cei din jurul său, iar jocul reprezintă una dintre cele mai uşoare forme de comunicare a copiilor, la care noi putem avea acces foarte uşor numai dacă urmărim copiii în jocul lor sau dacă ne implicăm şi noi în activitatea ludică
O dezvoltarea cât mai armonioasă a copilului pune accentul pe interacţiunea cu cei din jurul său, iar jocul reprezintă una dintre cele mai uşoare forme de comunicare a copiilor, la care noi putem avea acces foarte uşor numai dacă urmărim copiii în jocul lor sau dacă ne implicăm şi noi în activitatea ludicăJocul aduce copiilor ocazia de a asimila ceea ce în viața reală ar putea fi dificil să înțeleagă; aceasta este forma lor de a se exprima, modul în care lucrează asupra confuziilor, anxietăților și conflictelor lor. Majoritatea dintre ei nu reuşesc să îşi exprime nevoile, trăirile și sentimentele proprii, dar jocul devine canalul lor de comunicare, dacă putem spune aşa. Jocul este foarte important în copilǎrie, fiind vǎzut ca un mijloc de formare a personalitǎţii copilului şi de a îl învǎţa pe acesta într-un mod experimental relaţia cu societatea și de a rezolva probleme şi situaţii conflictuale. Toate jocurile, indiferent cǎ sunt pentru copii sau pentru adulţi, reprezintǎ modele de situaţii conflictuale şi cooperante, pe care le putem descoperi cu frecvenţǎ în lumea realǎ.
Pentru copil, jocul este o formă de activitate cu multiple implicaţii psihologice şi pedagogice care contribuie la informarea şi formarea lui ca om iar prin intermediul acestuia se pune în mişcare toată fiinţa copilului, i se dezvoltǎ gândirea, voinţa, fantezia. În lucrul cu persoanele cu dizabilități există numeroase modele de terapii și metode utilizate de specialiști cu scopul de a atinge anumite obiective terapeutice propuse. Ludoterapia este acea metodă care folosește jocul pentru a combate probleme de natură emoțională, cognitivă și socială. Fără îndoială, jocul, reprezintă una dintre cele mai importante resurse pe care terapeutul o folosește drept mijoc de comunicare cu copilul, iar prin intermediul ludoterapiei se urmărește dezvoltarea abilităților fizice, perceptive, senzoriale, sociale, emoționale și cognitive ale acestuia.
Ludoterapia implică jocuri de stimulare a diverselor funcţii şi procese psihice şi are valenţe multiple în sfera dezvoltării structurilor psihice ale copilului cu deficienţă mintală. Ludoterapia reprezită o metodă de lucru ideală pentru copii dar poate fi practicată în egală măsură și cu adulții pentru stimularea creativității, stimularea senzorială și pentru dezvoltarea memoriei cu scopul de a îmbunătăți abilitățile care se deteriorează cu trecerea anilor.
Ți-a plăcut articolul nostru?
Abonează-te la newsletter!