Ludoteca – un nou serviciu social dedicat copiilor

FEBRUARIE, 2017

Terapie

Sănătate

Joc

Ludoteca este un spațiu dotat cu o serie de jocuri și jucării, adaptate vârstei și nevoilor de dezvoltare a copiilor. Părinții le pot împrumuta acasă pentru o perioadă de maximum 2 săptămâni pentru a continua procesul terapeutic și în afara ședințelor de terapie de la sediul nostru.

 

Gabriela are un băiețel de 9 ani dignosticat cu autism. Parcurge zilnic 35 de kilometri de acasă pentru a-l aduce la școală și la ședințele de terapie de la centrul nostru de recuperare. A început terapia aum 4 ani, timp în care copilul a făcut progrese remarcabile . După primele 3 luni de terapie, Denis a început să comunice mai bine și să fie mai receptiv la activitățile propuse de Simona, logopedul nostru. Distanța atât de mare și drumurile lungi îl obosesc pe Denis, dar cu toate acestea, vine cu plăcere la terapie, mai ales de când am pus la dispoziția lui și a celorlalți copii din programul de recuperare ludoteca.

 

Ludoteca este un spațiu dotat cu o serie de jocuri și jucării, adaptate vârstei și nevoilor de dezvoltare a copiilor. Părinții le pot împrumuta acasă pentru o perioadă de maximum 2 săptămâni pentru a continua procesul terapeutic și și în afara ședințelor de terapie de la sediul nostru.
În crearea ludotecii, am pornit de la ideea că jocul este o metodă eficientă de învățare și de dezvoltare a copiilor. Cu ajutorul jocurilor și jucăriilor regăsite în ludotecă, copilul este ajutat să depășească dificultățile de comunicare și relaționare și să îmbunătățească raportul cu lumea ce-l înconjoară. Jocurile au rol terapeutic, iar părinții le împrumută acasă, fiind consiliați de specialiști în alegerea celor mai potrivite pentru nevoile copilului lor.
Ludoteca are multiple beneficii pentru evoluția unui copil cu dizabilități. Are în primul rând funcție de socializare, activitățile din ludotecă apărând ca mijloc de integrare și de adaptare și favorizând comunicarea. De asemenea, ludoteca are funcție recreativă, specialistul și părinții propunând prin intermediul jocurilor importante modalități de petrecere a timpului liber, dar și de învățare. Nu în ultimul rând, ludoteca are funcție economică. Prin recuperarea și recondiționarea jucăriilor și prin contribbuția comunității în crearea acestui serviciu, familiile defavorizate economisesc sume importante de bani, beneficiind în același timp de toate avantajele pe care astfel de jocuri le pot oferi copiilor în dezvoltarea lor.

 

Această investiție a fost posibilă cu sprijinul financiar al companiei Schenker Logistics România prin proiectul “Program integrat de terapie pentru copiii cu dizabilități”. Mai multe poți descoperi aici.

Ți-a plăcut articolul nostru?
Abonează-te la newsletter!