Elevii din programul de burse își aleg liceul

MARTIE, 2017

Educație

Liceu

Burse

Orientarea școlară și dezvoltarea personală sunt două dintre cele mai importante obiective pe care le vizăm în cadrul programului nostru de burse pentru elevii din mediul rural.

 

Marian este în clasa a VIII-a la școala din comuna Liteni și unul dintre cei 38 de elevi care beneficiază de programul nostru de burse. În aceste timpuri în care tinerii de vârsta lui sunt pasionați de tehnologie, Marian și-a găsit vocația – visul lui este să devină preot. A învățat rugăciuni dinainte să învețe să citească, este pasionat de muzică religioasă și nelipsit la slujbele de duminică. Fiind cel mai mare din familie, Marian este și un copil obișnuit cu munca. A deprins repede treburile gospodărești. Nu a avut încotro, pentru că tatăl lui a plecat la muncă în străinătate, iar el a fost nevoit să-i țină locul. Energia pentru studiu nu știe de unde o ia. După școală se ocupă de gospodărie și abia seara târziu intră în casă să-și facă temele. Cu toate acestea, a încheiat primul semestru cu  media 9.66. Și-ar dori să poată studia vioara, dar știe că nu există timp și nici bani pentru ore de muzică. Mama lui recunoaște că Marian este o forță de muncă importantă, iar plecarea lui în Iași ar destabiliza și mai mult familia. Nu știe care sunt condițiile de admitere la seminarul teologic, nici care sunt costurile. Nu prea iese din sat.

Pentru că de cele mai multe ori părinții nu au posibilități să se informeze despre condițiile impuse de școli, am organizat, pentru Marian și pentru ceilalți elevi din programul nostru de burse, o vizită la câteva licee ieșene. Au putut vedea care sunt condițiile de admitere și oportunitățile pe care le oferă aceste școli. Au vizitat Colegiul „Mihai Eminescu”, Colegiul „Garabet Ibrăileanu”, Liceul de Informatică „Grigore Moisil” și Liceul Pedagogic „Vasile Lupu”. Marian a făcut o oprire și la Seminarul Teologic unde s-a informat despre examenul de admitere, despre costuri, despre materiile pe care le va studia. Având aceste informații, își poate face împreună cu mama un plan.

Am dorit ca prin această vizită să le oferim bursierilor toate informațiile de care au nevoie pentru a lua cea mai bună decizie atunci când vor opta pentru liceu. Și mai mult, i-am încurajat să-și dorească să iasă din zona lor de confort și să cunoască viața de licean în oraș cu toate provocările ei. Orientarea școlară și dezvoltarea personală sunt două dintre cele mai importante obiective pe care le vizăm în cadrul programului START – Program de consiliere, orientare școlară și burse de care beneficiază 38 de elevi din comunitățile rurale Liteni, Vlădeni și Dobrovăț.

Ți-a plăcut articolul nostru?
Abonează-te la newsletter!