Educația – drept, nu privilegiu
27
SEPTEMBRIE, 2018
Educație
Copii
Ateliere
Poate nu a crezut întotdeauna în puterea pe care ți-o dă școala, însă a văzut cât de mult a “înflorit” Bianca, fata mai mare, de când merge la grădiniță.
Florentina nu și-a cunoscut niciodată părinții. A crescut într-un centru de plasament, iar singura familie pe care a avut-o au fost angajații de acolo. La fel și partenerul de viață, cu care are 3 copii: Bianca, Marius și Cristiana. Vede în ei mai mult potențial decât a văzut vreodată în ea însăși. Își dorește pentru ei un viitor mai bun și știe că prin educație cei mici vor reuși tot ce ea nu a reușit. Poate nu a crezut întotdeauna în puterea pe care ți-o dă școala, însă a văzut cât de mult a “înflorit” Bianca, fata mai mare, de când merge la grădiniță. Din fetița timidă, agățată de mâna ei, care nu deosebea culorile, Bianca a devenit un copil mult mai curajos și mai independent, care pune întrebări, comunică mai bine și este mai curioasă.
Când a apelat la noi, Florentina nu prea știa cât de important este să fii temperat și consecvent în educația copiilor. A primit cu deschidere sfaturile echipei de la centru și s-a lăsat îndrumată în procesul de înscriere a Biancăi la grădiniță. Mai mult, a crescut și ea ca părinte. Știe cum să-l pregătească băiatul mai mic, de doar 4 ani, pentru intrarea la grădiniță și își dorește pentru el aceeași evoluție pe care a văzut-o și la fata mai mare. Pentru Florentina, grija numărul unu este legată de viitor, pentru că viitorul îl reprezintă cei trei copii ai săi care pot și merită să aibă mai mult soare în viața lor. Florentina știe că școala îi va ajuta să pornească pe un alt drum, iar ea este hotărâtă să fie alături de ei.
Centrul educațional din Targu Frumos a fost creat din dorința de a limita rata absenteismului și a abandonului școlar în rândul copiilor proveniți din familiile în dificultate (familii fără venituri, familii în care unul sau ambii părinți au decedat, în care unul sau ambii părinți lucrează în străinătate, în care copiii au abandonat sau nu sunt înscriși la școală, femei însărcinate și adolescenți). Prin intervenția noastră, oferim suport pentru menținerea copilului în familie, pentru înscrierea copiilor la grădiniță sau școală, suport pentru depășirea situațiilor de criză în perioada adolescenței, suport material și consiliere pentru depășirea situațiilor dificile.
Ajutor la teme și o masă caldă la prânz:
În fiecare zi, după ce termină orele de la școală sau grădiniță, copiii știu că sunt așteptați la centru, de colegii și de voluntarii noștri. Ritualul zilnic începe prin servirea mesei, poate singura masă caldă pe care o primesc, pentru ca apoi să facă împreună temele și să aprofundeze ce au învățat la școală. Mai mult, la fiecare început de an școlar și pe parcursul acestuia, copiii primesc rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă, pentru a ne asigura că au tot ce le trebuie pentru școală și diminuăm astfel riscul absenteismului și al abandonului școlar.
Activități educaționale complementare:
Pentru copiii de vârstă școlară mică (grupa pregătitoare, clasa I și a II-a), clubul copiilor își deschide zilnic ușile și devine un spațiu interactiv, unde cei mici au parte de activități educaționale complementare: activități ludice, activități de socializare, cercuri educaționale de matematică aplicată, utilizarea calculatorului, educație plastică, abilități practice, croitorie, învățare a limbii engleze etc. Am gândit pentru ei acest program divers de activități cu scopul de a consolida deprinderile de viață independentă, cunoștințele dobândite la grădiniță sau școală și de a stimula creativitatea și dorința de învățare a copiilor.
Educație parentală:
Concomitent, atenția noastră se îndreaptă și către părinți. Aceștia se confruntă cu situații familiale dificile și au un nivel de educație scăzut, iar noi suntem alături de ei prin sesiuni de consiliere psihologică și educație parentală, în cadrul cărora au acces la informațiile și sfatul specialiștilor (psiholog, asistent social, medici voluntari).
Programul este finanțat de:
Ți-a plăcut articolul nostru?
Abonează-te la newsletter!