Despre Larisa
Larisa Elena știe să își împartă îndatoririle față de școală, față de casă și în același timp știe să își facă timp și pentru ea. Iar timpul pentru ea, deși nu este mult, este bogat, citește, îi plac drumețiile, se uită la filme, iar de curând a început să cânte în trupa de folk a școlii. Pentru că se implică în tot ceea ce face, vrea să învețe să cânte și la chitară. Ziua ei preferată este ziua de luni pentru că începe săptămâna „cu o doză ridicată de energie care mă ajută să dau randament maxim”. Sursele de inspirație și modelele de viață se regăsesc în mediul apropiat, respectiv, dascălii de la care este „motivată să se autodepășească” și mama „un exemplu de putere și bunătate”. Asta a făcut-o să se implice și într-o asociație de voluntariat, iar singurul regret, este acum, că nu a facut-o mai devreme. A învățat că un numitor comun în relațiile cu cei din jur, are la bază respectul și care nu vine de la sine, ci se câștigă, se întreține și mai departe se acordă.
Povestea Larisei
Te rugăm să ne spui pe scurt câteva lucruri despre tine. Dacă ar fi să concentrezi esența ta în trei cuvinte care ar fi acelea?
Consider că sunt deschisă, muncitoare și comunicativă.
Ce oportunități crezi că a deschis în aria ta de studii și pasiuni participarea la activitățile proiectului?
Activitățile organizate în proiectul au contribuit la dezvoltarea mea armonioasă pe toate planurile. Am avut plăcerea de a cunoaște oameni pasionați care au împărtășit cu mine și ceilalți tineri câte puțin din culisele pasiunilor lor. „Pasiunea e secretul reușitei”, mi-au zis cei mai mulți dintre ei. Ăsta este unul dintre cele mai de preț lucruri învățate. Am învățat multe, atât de multe încât mi-ar lua o eternitate să le înșir pe hârtie. Fiecare activitate mi-a oferit ceva nou. Am plecat de fiecare dată cu un bagaj mai bogat de cunoștințe, cu o replică întipărită în minte, cu o povață, cu un sfat venit din suflet, cu inima plină de bucurie și cu zâmbetul pe buze. Acest program schimbă vieți. Când am intrat eram temătoare, nu aveam o traiectorie bine conturată. Am început ușor să particip la activități, mi-am exersat vorbitul în public, am primit informații legate de meseria care mă pasionează, cea de cadru didactic și am primit confirmarea că asta este ce-mi doresc să fac pe viitor, am învățat cum să-mi controlez emoțiile, mi-am dezvoltat abilitățile de lucru în echipă, am întâlnit oameni pe care îi pot lua drept model, mi-am descoperit pasiunea pentru actorie. Aceasta este doar o mică parte din lucrurile învățate și pentru care sunt extrem de recunoscătoare. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți pentru cei din jur și pentru că faceți lumea un loc mai bun!
Ai avut o activitate preferată? Cum crezi că te va ajuta în viitor experiența acestei activități?
Da, activitatea mea preferată a fost atelierul de Public Speaking. Am învățat acolo o multitudine de trucuri care să mă ajute să mă exprim în public. În viitor îmi doresc să am o meserie care implică constant vorbitul în public. Acele trucuri mă vor ajuta să depășesc blocajele și să transmit mult mai bine mesajul. De asemenea, am primit o doză de curaj în ceea ce privește exprimarea emoțiilor și a unor informații în fața mai multor persoane. Acest atelier m-a învățat totodată importanța sentimentelor în transmiterea mesajului. Primează starea noastră de spirit în momentul vorbirii. Astfel de ateliere sunt benefice. Pentru mine au fost un salt imens în ceea ce privește prezentarea în fața clasei, interacțiunea la activitățile din cadrul proiectului și transmiterea conținuturilor în fața elevilor la practica pedagogică. Acum sunt o adolescentă care nu mai este chiar atât de temătoare să vorbească în public, care știe că este primordial să se simtă ea bine vorbind, care în momentul în care se blochează poate ieși cu ușurință din încurcătură utilizând trucurile din cadrul activității, care ascultă cu sfințenie sfaturile primite și care este mult mai bucuroasă și mai deschisă să poarte conversații.
Dar o persoană care a avut un impact deosebit asupra ta? Ce-ai apreciat din interacțiunea cu aceasta?
Toate persoanele cu care am interacționat până acum au avut impact asupra mea. Fiecare m-a inspirat. Am întâlnit oameni valoroși care au avut bunăvoința de a ne lăsa să-i cunoaștem și de a împărtăși cu noi experiențe, convingeri și sfaturi și în fața cărora ne putem exprima liber. Un exemplu ar putea fi doamna Cezara Damian. Ne-a ajutat să ne transpunem stările sub forma unor jocuri. A știut cum să ne facă să ne deschidem în fața tuturor. Apreciez modul ei de a se raporta la adolescenți și că a reușit să construiască un atelier în care fiecare dintre participanți s-a putut exprima. Îmi place modul ei de a prezenta informațiile, printr-o atmosferă de joc în care fiecare participant este implicat și îi este stimulată creativitatea. Consider că este un om pasionat care nu ezită să împărtășească cu cei din jur câte puțin din pasiunea sa. Face totul din pură pasiune și transformă lumea într-un loc magic. În timpul atelierului său am simțit că am fost teleportată într-o altă lume, a actoriei, a emoției și a exprimării fără bariere. O apreciez foarte mult, dar și pe toți ceilalți oameni magici care organizează activitățile și care fac parte din proiect.
Tu ești elev la liceu. Cum vezi tu rolul acestui proiect pentru liceeni ca tine?
Acest program joacă un rol esențial în vederea dezvoltării adolescentului. În primul rând, avem oportunitatea de a participa la ateliere pe diferite tematici. Aceste ateliere sunt creative și bazate pe interacțiune și realizate în funcție de interesele participanților. Eu, ca adolescent participant la aceste activități am parte de o dezvoltare armonioasă. Am participat la întâlniri cu mari personalități de la care am avut multe de învățat. M-am simțit ascultată și m-am dezvoltat din toate punctele de vedere. Putem avea parte de consiliere și există întotdeauna persoane la care putem apela. Totodată, am descoperit un mediu cald în care fiecare adolescent se poate exprima neîngrădit. Mi-am făcut o mulțime de prieteni. În al doilea rând, sprijinul financiar ajuta adolescenții să-și continue studiile la liceu. Este un ajutor imens care le ușurează părinților situația. Acest program ne motivează să învățăm, să ne descoperim și comunicăm mai ușor.
Așa ca la final, ai vreo recomandare/sfat pentru tineri asemeni ție?
Sfatul meu pentru tinerii ca mine este să profite la maxim de fiecare experiență căci acesta este cea mai frumoasă perioadă a vieții. Totodată, îi sfătuiesc să participe la cât mai multe activități de autocunoaștere, prin care să-și îmbogățească bagajul de cunoștințe și să se dezvolte.
Comentarii recente