Ateliere creative care ne pun imaginația la joacă

IANUARIE, 2018

Educație

Copii

Parteneriat

Credem că cele mai bune experiențe de învățare sunt cele practice. Mai ales atunci când vrei să-i înveți pe copii despre prietenie, solidaritate și ceea ce înseamnă să “fii român”, valori pe care cei mici le înțeleg cu greu, dar pe care nu ar trebui să le lăsăm să se perimeze, indiferent de timpuri și circumstanțe.

Așa că sâmbătă am propus copiilor din Targu Frumos un atelier creativ în care să ne lăsăm imaginația liberă, dând viață prin culoare simbolurilor naționale, precum costumele populare, hora unirii sau drapelul. Ne-am folosit de acuarele, hârtie, culori, mânuțe și creativitate pentru a ilustra prin artă semnificația acestei zile pentru noi toți.

Astfel de întâlniri se vor desfășura lunar în cadrul Centrului Social Multifuncțional din Targu Frumos, datorită parteneriatului cu Arcadia – Spitale și Centre Medicale. O sâmbătă pe lună, voluntarii își dau întâlnire cu cei mici și redescoperă alături de ei plăcerea de a se juca în cadrul atelierelor creative pornind de la tematici care de care mai ofertante: teatru de păpuși, atelier dedicat Zilei Unirii, atelier de mărțișor, atelier de gătit etc.

Atelierele sunt doar o mică parte din programul educațional pe care l-am dezvoltat cu sprijinul financiar Arcadia pentru 40 de copii din cadrul centrului din Targu Frumos. Împreună cu partenerul nostru, reușim să întindem o mână de ajutor familiilor în dificultate și să încurajăm educația copiilor neșcolarizați sau la risc de abandon școlar.

Program de tip afterschool

Programul cuprinde în prezent 20 de copii din clasele a III-a până în clasele a VIII-a, pe care îi sprijinim în realizarea temelor, în exersarea cunoștințelor dobândite la școală, în dobândirea deprinderilor de viață independent. În fiecare zi, copiilor li se oferă o masă caldă la prânz, ceea ce crește considerabil capacitatea copiilor de concentrare și de asimilare de noi informații. Tot în cadrul programului, copiii primesc rechizite, îmbrăcăminte și încălțăminte, tot din dorința de a diminua cât mai mult rata absenteismului și a abandonului școlar.

Clubul copiilor

Se adresează copiilor de vârstă școlară mică (grupa pregătitoare, clasa I și a II-a) din familii sărace și constă în principal în oferirea celor mici a activităților educaționale complementare: activități ludice, activități de socializare, cercuri educaționale de matematică aplicată, utilizarea calculatorului, educație plastică, abilități practice etc.

Concomitent, atenția noastră și a partenerului nostru se îndreaptă și către părinți. Aceștia se confruntă cu situații familiale dificile și au un nivel de educație scăzut, iar noi suntem alături de ei prin sesiuni de consiliere psihologică și educație parentală, în cadrul cărora au acces la informațiile și sfatul specialiștilor (psihologul și asistentul social din echipa Bethany, medici voluntari din echipa Arcadia).

Ți-a plăcut articolul nostru?
Abonează-te la newsletter!