Voluntariatul – A da mai departe ce primești bun de la viață
23
AUGUST, 2017
Voluntariat
ONG
Mentorat
Aflat la vârsta la care mulți se gândesc strict la ei și la viitorul lor, Andrei a simțit că vrea să dea înapoi ajutorul pe care l-a primit într-un moment cheie din viața lui.
Își amintește bine că în iarna anului 2012 a aflat că la Fundația Bethany există un centru unde copiii și tinerii cu afecțiuni neuro-motorii pot beneficia gratuit de terapie recuperatorie. Era o veste minunată. Avea 13 ani și voia să scape de sentimentul de neputință dat de afecțiunea de care suferea. Pregătit să-și îmbrățișeze viitorul, a muncit din greu cu el însuși la ședințele de kinetoterapie și efortul i-a fost răsplătit. S-a făcut bine. Cu toate că a reușit să depășească una dintre cele mai mari încercări din viața lui, Andrei a continuat să fie eroul propriei povești. A ales să se întoarcă la Fundația Bethany. A vrut să ofere ceea ce și el a primit la rândul său – timp, răbdare, o vorbă bună, sprijin.
Din anul 2014, Andrei este voluntar în activitățile pe care le organizăm. Îi place în mod deosebit să fie în preajma copiilor de la centrul de recuperare. Pentru el, sunt ca niște frați mai mici. Știe exact ce simt, cât de greu le este uneori, de aceea îi place să-i vadă zâmbind, iar cei mici îi răspund cu multă afecțiune. Dintre toți însă, Andrada, care luptă și ea să se facă bine prin terapie, este cea mai încântată să facă pereche cu el la desenat. A câștigat mulți prieteni de când este voluntar. Poate că Andrei a descoperit secretul fericirii – a da mai departe din ceea ce primești bun de la viață.
Centrul de voluntariat:
În Iași, Fundația Bethany a fost prima organizație care a început să promoveze voluntariatul ca valoare indispensabilă. Continuăm să credem că prin voluntariat comunitatea noastră se poate transforma în bine, iar cei 90 de tineri voluntari care ne dau o mână de ajutor în activități sunt inspirați de aceeași idee. Săptămânal, ei își dedică timp pentru a fi alături de copiii internați în Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Maria” și se implică în ședințele de terapie din centrul nostru de recuperare din Iași sau în activități educaționale și evenimente speciale în Targu Frumos.
În anul 2016 ne-am alăturat ca parteneri Federației VOLUM (Federația Organizațiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România) în inițiativa de a ajuta organizațiile neguvernamentale fără expertiză în domeniul voluntariatului să dezvolte astfel de programe profesioniste pe care să le includă în activitatea lor. Am denumit-o VISS (Voluntariat în Servicii Sociale) și, de aproape un an, lucrăm împreună cu ei să atingem acest țel prin mentorat și dezvoltarea unui pachet de resurse la care să oferim acces tuturor organizațiilor care activează în serviciile sociale și sunt interesate de lucrul cu voluntari.
Puteți fi la curent cu noutățile aici și aici.
Proiectul „V.I.S.S – Voluntariat în Servicii Sociale” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, cu suma de 195,079.60 CHF (175,435.09 CHF – valoarea asigurată de Programul de Cooperare Elveţiano-Român și 19,644.51 CHF – valoarea asigurată de Federația VOLUM, în calitate de Agenție Executivă). Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, vă invităm să vizitaţi http://www.swiss-contribution.ro şi www.swiss-contribution.admin.ch/romania.
Ți-a plăcut articolul nostru?
Abonează-te la newsletter!