În luna mai, lansam proiectul „Împreună pentru comunități vulnerabile”, o inițiativă prin intermediul căreia familiile vulnerabile, afectate de criza medicală, să beneficieze de sprijin pentru a se putea adapta noii realități. Proiectul, parte a programului „În Stare de Bine” și finanțat de Kaufland România, a pornit din nevoia de a le fi alături copiilor cu dizabilități, copiilor aflați la risc major de abandon școlar, precum și familiilor ce au întâmpinat dificultăți de natură economică, socială și de sănătate în contextul pandemiei COVID-19.

Pe parcursul a șase luni, 180 de persoane vulnerabile din județul Iași au fost sprijinite pentru a face față contextului actual. În tot aceste timp, am urmărit limitarea efectelor negative pe care atât criza epidemiologică, cât și măsurile naționale implementate le-au avut asupra stabilității familiilor.

Accesul la bunuri și servicii a reprezentat o problemă stringentă pentru toate cele 180 de persoane implicate, astfel că un prim pas inițiat a fost sprijnirea acestora cu produse alimentare de bază și produse de igienă. Atenția noastră s-a îndreptat cu precădere către copiii din programele Bethany, copii cu nevoi speciale ori copii ce provin din familii vulnerabile. Proiectul a vizat sprijinirea a 43 de familii în nevoie cu pachete alimentare și de igienă, asigurarea continuității ședințelor de terapie integrată pentru copiii cu dizabilități și a programului de educație remedială pentru copiii în risc major de abandon școlar. Astfel, la Iași, 35 de de copii cu dizabilități neuro-psiho-motorii au fost incluși într-un program integrat de servicii terapeutice, realizate de către terapeuții noștri telefonic, în sistem online, dar și la sediul fundației. La Targu Frumos, 31 de copii aflați la risc major de abandon școlar au fost incluși într-un program educațional remedial, prin intermediul căruia, săptămânal, s-au întâlnit cu specialiștii noștri, alături de care au consolidat cunoștințele academice dobândite, urmărind diminuarea decalajului educațional provocat de lipsa accesului la școală. Părinții copiilor au beneficiat de servicii de consiliere psiho-socială, reușind să fie cu un pas mai aproape de societatea schimbată de pandemie, însușindu-și un set de abilități specifice pentru a se adapta noului mediu în continuă evoluție.

„Acest proiect a însemnat pentru mine depășirea distanțării fizice, dar mai ales psihologice în rândul beneficiarilor noștri. Ședințele de consiliere psihologică au avut, în primul rând, rolul de a le transmite faptul că nu sunt singuri. Împreună, am identificat metode de a face față acestei perioade de incertitudine. <Vă mulțumesc pentru că sunteți singura persoană care m-a întrebat cum mă simt în aceste luni>, ne mărturisește o mămică. Cred că cel mai important lucru din cadrul acestui proiect a fost faptul că le-am fost alături beneficiarilor noștri, diminuând senzația de izolare, răspunzând fiecărui caz în parte cu empatie, profesionalism și devotament.” – Psiholog Bethany

***

Proiectul „Împreună pentru comunități vulnerabile” a fost derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Informații detaliate despre proiectele finanțare prin intermediul programului „În stare de bine” pot fi parcurse aici.