Drumul spre reușită

Piața muncii din România devine din ce în ce mai concurențială, iar procesul de obținere a unui job, din ce în ce mai dificil. În cadrul proiectului „Drumul spre reușită”, suntem aproape de tinerii din medii dezavantajate, asistându-i în obținerea job-ului dorit.

Asistență socio-psihologică și consiliere în carieră

Sesiunile de consiliere pot fi individuale și de grup și sunt susținute de psihologi și de asistenți sociali specializați. Ele sunt organizate cu scopul de a sprijini tinerii în identificarea intereselor și abilităților lor, în a se descoperi ca persoane, în a identifica oportunități educaționale și profesionale. Tinerii beneficiază de sprijin și monitorizare din partea consilierului în carieră pe toată durata formării profesionale și identificării unui loc de muncă, precum și pe perioada procesului de angajare.

Suport pentru formare profesională

Cu ajutorul specialistului nostru, consilier de orientare în carieră, tinerii identifică nevoile lor educaționale pentru a putea profesa cu succes în meseria aleasă. În tot acest parcurs îi ajutăm prin mai multe căi:

  • Cursuri de dezoltare a abilităților de lucru cu calculatorul, o condiție de bază pentru adaptarea la condițiile actuale pe piața muncii.
  • Cursuri de calificare – facilităm accesul la cursuri de calificare in domenii diverse, în funcție de interesele și abilitățile tinerilor (cursuri de instalatori, reprezentanți vânzări, agenți de pază, cosmetician, coafură, croitorie, îngrijire bătrâni la domiciliu, îngrijire copii la domiciliu, șofer profesionist etc.).
  • Practică/ internship – în cazurile în care angajarea este dificilă din cauza lipsei de experiență, în condiții de transparență se vor oferi tinerilor burse pe o perioadă de 3 luni în colaborare cu companiile partenere care își arată disponibilitatea pentru o eventuală anagajare dupa perioada de practică.
  • Educație financiară – tinerii beneficiază de sesiuni de educație financiară oferite de voluntari, angajați ai companiilor partenere UWRo, corelate cu statusul profesional al tinerilor (planificarea și managementul bugetului, economisire, modul de folosire a produselor bancare (depozite bancare, carduri etc.).
  • Sesiuni de informare/ discuții/ dezvoltare de abilități – consilierul în carieră identifică nevoile de informare/ dezvoltare de abilități ale tinerilor în domeniul pentru care se pregătesc să profeseze și organizează sesiuni de grup care sunt facilitate de voluntari, profesioniști cu experiență în domeniul respectiv.

Mediere profesională

Odată cu finalizarea procesului de consiliere în carieră și formare profesională, tinerii asistați sunt sprijiniți în identificarea unui loc de muncă potrivit intereselor, pregătirii și experiențelor anterioare. In paralel, tinerii participă la sesiuni de pregătire pentru angajare și învață să-și pregătească portofoliul de angajare (CV, scrisoare de intenție, recomandări, scrisoare de mulțumire), precum și pentru interviu. Odată obținut un loc de muncă, ei primesc suport în perioada adaptării la noul job.

Rețea de parteneri strategici

Proiectul își propune de asemenea consolidarea unei rețele tinerilor la care iau parte organizații din mediul public și privat pentru facilitarea angajării tinerilor (AJOFM, companii potențial angajatoare, furnizori de formare profesională etc.).

Proiect finanțat de United Way Romania.
Perioada de implementare: 01.01.2016-31.12.2017