Țelul – Voluntari de toate vârstele

Scopul proiectului a fost de a promova voluntariatul în rândul tinerilor și vârstnicilor drept instrument valoros în descurajarea vulnerabilității în fața excluderii sociale.

”… Domnul Mitică este un om micuț, cu spatele arcuit ca o harpă, cu ochi pătrunzători și zâmbet de spiriduș. Dumnealui se pregătește pentru un 26. Nu neapărat 26 octombrie, nu are importanță asta în lumea  domnului Mitică, deoarece în fiecare lună există un 26 și vorba lui: ”Poate foarte bine să fie ziua mea”. A primit de ziua lui un cojoc cu motive populare și l-a purtat în fiecare din zilele în care voluntarii vin la centru. …. E cojocul lui norocos! Sub cojoc, ascunse bine, stau cele 20 și ceva de pagini cu compoziții muzicale ale domnului Mitică. Recunosc că nu reușesc să înțeleg mereu despre ce cântă domnul Mitică …. dar mă simt norocos că pot fi beneficiarul unui zâmbet cald și a unei strângeri de mână.  Ăsta este de fapt marele meu câștig!  Sunt Eduard Andrei Bișog și sunt voluntar în proiectul ”Țelul – voluntari de toate vârstele”, implementat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany la UMS – Răducăneni. Sunt Eduard Andrei Bișog, voluntarul anului în cadrul proiectului ”Țelul – voluntari de toate vârstele” și voluntar pe viață în orice proiect în care voi putea să mă simt ca într-o zi de 26!”

Pentru tinerii din zona rurală din țara noastră, oportunitățile de voluntariat sunt aproape inexistente. Mai mult, în zona rurală, gradul de risc la excluziune și inegalitate socială este crescut mai ales pe fondul sărăciei, al îmbătrânirii populației, reducerii populației școlare datorată declinului natalității, creșterii fenomenului de migrație etc. În acest context, am lansat proiectul “Țelul – Voluntari de toate vârstele!”.


Printre activitățile principale ale proiectului se regăsesc:

Ateliere de socializare pentru vârstnici (de poezie, memorie, pictură, lucru manual, grădinărit)

Evenimente speciale: Excursie în regiunea Neamț (martie 2015), Expoziția fotografică (iunie 2015), Ziua persoanelor vârstnice (11 iunie 2015), Gala voluntarilor (26 august 2015)

Campania ”Când Voluntariatul înseamnă Implicare, Bătrânețea nu înseamnă Renunțare” (iunie-august) desfășurată cu scopul de a sensibiliza și conștientiza comunitatea cu privire la problematica vârstnicilor cu boli cronice sau cu dizabilități și promovarea acțiunilor de voluntariat ca metodă de reducere a vulnerabilității în rândul membrilor comunității, indiferent de vârstă.

Organizarea unei Rețele Consultative de Lucru privind stabilirea unei propuneri de curriculum la decizia școlii privind voluntariatul.

Sustenabilitatea proiectului a fost asigurată prin realizarea tuturor demersurilor legale pentru ca Centrul de Voluntariat Răducăneni să dobândească personalitate juridică. Este astfel unul dintre puținele centre de voluntariat din mediul rural cu statutul oficial, atestat de Ministerul Justiției drept Asociația Centrul de Servicii Comunitare și Voluntariat “Feel 4U”. Pentru ca activitățile desfășurate aici să poată continua, echipa Fundației Bethany a oferit suport și consiliere. Au avut loc sesiuni de informare despre modele de bună practică în funcționarea unui centru de voluntariat, dezvoltare organizațională, dar și despre metodele prin care se pot accesa resursele comunității sau fondurile europene.


Rezultate și cifre cheie:

  • 1 centru de voluntariat creat în mediul rural care funționează și în prezent
  • 91 de voluntari înscriși în proiect: 77 tineri, 14 vârstnici
  • 2099 ore de voluntariat realizate
  • 67 de vârstnici beneficiari ai activităților proiectului
  • 1 rețea consultativă de lucru creată pentru introducerea voluntariatului în curriculum-ul școlar
  • 5 tematici diferite abordate în cadrul atelierelor de socializare
  • 4 evenimente speciale dedicate vârstnicilor

Proiectul „Țelul – Voluntari de toate vârstele!” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Programului Fondul ONG în România. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.