Sprijin pentru educația din mediul rural

Credem că investiția în educație este cea mai bună contribuție atât la dezvoltarea individuală a copiilor, cât și a societății în ansamblu.

START – Programul de burse pentru copii din mediul rural

Din anul 2014, Fundația Bethany Iași continuă parteneriatul cu Școala Gimnazială Liteni și ajută copiii din mediul rural să-și mențină rezultatele bune la învățăturăși să-și continue studiile. Pentru că i-am cunoscut și i-am îndrăgit din prima clipă, pentru că își doresc să învețe și să-și construiască un altfel de viitor, am demarat programul START – program de burse pentru elevii din mediul rural. Acesta s-a bucurat de succes, iar un an mai târziu s-a extins și la comunitatea din Vlădeni.

Burse lunare de studiu

În prezent, oferim suport material unui număr de 20 de elevi din comunele Liteni și Vlădeni din județul Iași prin burse în valoare de 1350 de lei pentru fiecare copil, pe parcursul unui an școlar. Banii sunt oferiți pentru rechizite, haine, alimente și participări la concursuri școlare copiilor care au rezultate bune la învățăturăși care provin din familii cu posibilități materiale reduse.

Activități educative

Programul de burse areși o componentă de mentorat prin care ne propunem să familiarizăm elevii cu diversele domenii profesionale și oportunități de înățare pe care le are orașul Iași. Astfel, ei au avut ocazia să viziteze companii și instituții cu domenii de activitate diverse (Autonom Rent-a-Car, Gemini CAD Systems, AROBS Transilvania, Biblioteca „Gheorghe Asachi”, Casa Armatei, TVR Iași etc.) și săparticipe la activități culturale sau recreative. În cadrul acestor întâlniri, elevii au avut ocazia să cunoascăpersoane noi care să-i inspire și să-i motiveze să aspire cât mai sus.

Consiliere vocațională

Anul 2015 a adus și o componentă de consiliere adresatăatât elevilor incluși în Programul de burse, cât și comunității extinse. Echipa Bethany susține sesiuni de consiliere în care sunt implicați 150 de elevi, 50 de părinți și 15 profesori din comunitățile Liteni și Vlădeni în care sunt abordate tematici de dezvoltare personală. Prin programul de burse pe care îl oferim acestor tineri încercăm să le arătăm că educația este singura cale de a nu pierde pariul cu ei înșiși. Poți contribui și tu pentru susținerea unui bursier.

Renovarea Școlii Gimnaziale din Liteni

În anul 2013, parteneriatul nostru cu Habitat for Humanity și Delphi International s-a concretizat în lucrări de reabilitare a Școlii Gimnaziale din Liteni. A fost un prim pas important în stabilirea unei frumoase colaborări cu această comunitate care nu beneficia până atunci de o unitate de învățământ cu dotări adecvate. Renovarea a inclus reparația pereților în mai multe săli de clasă, instalarea unui sistem centralizat de încălzire, montarea corpurilor de iluminat, înlocuirea ferestrelor și a ușilor vechi cu unele noi, sigure și eficiente din punct de vedere energetic.

Lucrările s-au ridicat la o investiție de 60.000 USD. Prin această inițiativă, ne-am dorit să încurajăm educația în mediul rural prin îmbunătățirea condițiilor de învățare pentru cei 450 de elevi din satul Liteni, dar să întindem și o mână de ajutor cadrelor didactice care-și desfășoară activitatea cu multă dăruire în această comunitate.