Mobilitate pentru persoanele cu dizabilități

OCTOMBRIE, 2016

Copilărie

Joacă

Caritate

swissro-centered-2-rgb

Mobilitatea rămâne o condiție esențială în desfășurarea cu succes a activităților zilnice, mai ales în aceste timpuri în care totul se derulează cu rapiditate. Pentru persoanele cu dizabilități, deplasarea în oraș și în afară este de cele mai multe ori o provocare, fiind nevoite să facă față lipsei de infrastructură și de dotări a mijloacelor de transport în comun.

Art. 23 al Legii 448/2006 descrie dreptul la transport gratuit pe liniile transportului urban atât pentru persoanele cu handicap grav și accentuat, cât și pentru însoțitorii acestora, în anumite condiții:

Beneficiază de prevederile alin. (1) şi următoarele persoane: însoţitorii persoanelor cu handicap grav, în prezenţa acestora; însoţitorii copiilor cu handicap accentuat, în prezenţa acestora; însoţitorii aciuiţilor cu handicap auditiv şi mintal accentuat, în prezenţa acestora, pe baza anchetei sociale realizate de către asistentul social din cadrul compartimentului specializat al primăriei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap; asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav; asistenţii personali profesionişti ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

Legitimaţia pentru transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă este valabilă pe întregul teritoriu al ţării, fiind recunoscută de toate regiile de transport local, şi este eliberată de direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, costurile fiind suportate din bugetele judeţelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

Persoanele cu handicap grav și accentuat, însoţitorii precum și asistenţii personali ai acestora beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12, respectiv 6 călătorii dus-întors pe an calendaristic.

Pentru a beneficia de gratuitatea transportului urban sau interurban, este necesară obținerea legitimației de transport care se eliberează la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, la Biroul Persoane Adulte cu Handicap.

CFR oferă gratuit, numai în anumite stații și la anumite trenuri de circulație națională și internațională, servicii pentru persoane cu mobilitate redusă (servicii PRM) care constau în:

  • Asistență în stațiile de plecare, de destinație și în stațiile de schimbare a trenurilor, după caz, adaptat dizabilității fiecărui călător;
  • Îmbarcarea și debarcarea persoanelor în scaun rulant pliabil sau nu, cu sau fără însoțitor, prin soluții diferite în funcție de greutatea acestuia;
  • Însoțirea în incinta stației CF și până la îmbarcarea în tren a persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere sau de auz și a persoanelor cu handicap mental;
  • Însoțirea de la coborârea din tren până la ieșirea din stație a persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere sau de auz și a persoanelor cu handicap mintal;
  • Rezervarea locurilor speciale în trenurile în care există locuri dedicate transportului PRM (pentru transportul persoanelor cu dizabilitate motorie in scaun rulant);
  • Asistență la bordul trenurilor în circulație.

Serviciile menționate mai sus sunt asigurate pentru următoarele categorii de persoane cu mobilitate redusă:

  • Persoane cu dizabilitate motorie în scaun rulant
  • Persoane fără vedere – orbi;
  • Persoane cu dizabilitate motorie;
  • Persoane cu deficiențe de auz;
  • Persoane cu deficiențe de vedere;
  • Persoane cu handicap mental.

Pentru a beneficia de drepturile legate de transport, trebuie să urmezi câțiva pași pe care i-am explicat aici.

Material realizat în cadrul proiectului “Servicii specializate inovative pentru copii și tineri cu autism și aparținători ai persoanelor cu dizabilități din județul Iași”.

Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Conținutul acestui material nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată în întregime de Fundația Serviciilor Sociale Bethany.

Pentru informații suplimentare, accesați:

www.swiss-contribution.ro
www.swiss-contribution.admin.ch/romania

Ți-a plăcut articolul nostru?
Abonează-te la newsletter!