Deseori auzim că „trebuie să ai încredere în tine”, însă nimeni nu ne spune cum să facem acest lucru. Este, probabil, cel mai des auzit îndemn, rostit chiar cu mare ușurință. E greu sau nu să ne dezvoltăm această caracteristică? Care sunt modalitățile prin care reușim să ducem stima de sine la un nivel mai înalt? Acestea sunt la îndemâna oricui? Haideți să vedem ce putem face concret pentru a rezolva problema neîncrederii în propria persoană.

În cadrul atelierelor  de psihoterapie, derulate în proiectul „YOUTH CAFE – Spațiu creativ de suport și oportunități pentru tineri din municipiul Iași” au fost adresate multe întrebări referitoare la subiectul acesta, astfel că precizările suplimentare sunt binevenite, cu atât mai mult cu cât sugestiile oferite au generat rezultate frumoase.


Nivelul stimei se sine se poate măsura prin teste psihologice, pentru ca apoi să se poată construi o strategie terapeutică. Important este să știm unde ne aflăm ca nivel al încrederii în sine, pentru a avea un punct de plecare. După aceea urmăm câțiva pași, ce sunt esențiali:

  1. Recunoașterea propriilor calități: practic, pe o foaie A4 vom scrie ca într-o listă toate acele aspecte pozitive ce țin de persoana noastră. Deci, ceea ce credem noi despre noi și nu ce cred alții!
  2. Amintirea momentelor în care am trăit sentimentul de bucurie, mândrie când am manifestat fiecare calitate din listă. De fapt, retrăim amintindu-ne, ceea ce ne-a bucurat în trecut.
  3. Conștientizăm că avem o sumedenie de aspecte pozitive ce merită să fie evidențiate, chiar dacă apare și gândul „parazit” că așa eram odată. Ce am trăit putem să actualizăm și să retrăim, schimbându-ne astfel și starea psiho-emoțională.

Și, ca să avem și un exemplu concret despre cum funcționează recomandările acestea, avem exemplul unei tinere înscrisă în acest proiect, ce a participat la atelierul de psihoterapie, dar și la sesiunile de job shadowing, ce manifesta mereu timiditate pornită din neîncredere, și care a reușit să facă alegeri singură, să se implice în luarea deciziilor din casă și să comunice părinților aspectele ce o deranjau în interacțiunile cu ei. E un pas important în dezvoltarea autonomiei, dar mai ales a stimei de sine!

Vă invit să urmați și voi pașii de mai sus pentru a câștiga mai multă încredere în voi!

Psiholog Roxana Mihai