În vacanța de vară, alături de Asociația Centrul Multimedia Teatru Fix, am ajuns la 800 de copii din mediul rural prin intermediul proiectului #iCARE, un program de educație comunitară pentru sănătatea copiilor și familiilor din medii vulnerabile. Pe parcursul a două luni, am desfășurat activitățile Școala de Vară și Caravana MicroDUȘ, prin intermediul cărora am venit în sprijinul copiilor și al familiilor lor cu activități educaționale non-formale.

Orientat cu precădere către comunitățile rurale, izolate, acolo unde resursele minime și infrastructura problematică își pun adânc amprenta asupra calității vieții copiilor, proiectul #iCARE și-a propus să combată lipsa cunoștințelor privind educația pentru sănătate atât în rândul copiilor, cât și în rândul familiilor acestora, precum și al comunităților din care provin. Proiectul de educație comunitară pentru sănătate ce vine cu o abordare inovatoare, bazată pe învățarea experiențială, a constat în primul rând în organizarea a două acțiuni inedite pe perioada vacanței de vară, pe parcursul lunilor iulie – septembrie 2021: Școala de Vară și Caravana MicroDUȘ.

Vara a fost una efervescentă pentru aproape 150 de copii din comunele ieșene Belcești (satul Liteni) și Vlădeni (satele Broșteni, Borșa și Vâlcelele), precum și din orașul Targu Frumos, care au participat la Școala de Vară. Educația nu a intrat în vacanță pentru aceștia, astfel că pe parcursul a două luni, jocurile și învățarea despre sănătate s-au completat cu exersarea abilităților de scris, citit și socotit. Învățarea despre sănătate și igienă a fost posibilă datorită materialelor prietenoase, realizate special pentru ei, dar și a jocurilor și activităților non-formale, care le-au stimulat curiozitatea și dorința de a descoperi noi informații.

„Problema materiei pierdute pentru copiii care n-au avut tablete și acces la internet, precum și nevoia lor de a descoperi în ce constă o igienă corespunzătoare ne-a determinat să continuăm și în acest an Școala de Vară, un proiect deja îndrăgit de copiii din cele trei comunități în care a fost desfășurat. Educația rămâne o prioritate pentru noi, astfel că pe parcursul celor două luni ne-am dorit să le fim alături copiilor noștri, oferindu-le spațiul prielnic în care ei să descopere lucruri noi, să recupereze sau să își consolideze cunoștințele, să se dezvolte, dar și să interacționeze cu ceilalți colegi într-un mediu securizant”, a declarat Viviana DERSCARIU, specialist educație non-formală în cadrul proiectului #iCARE.

La rândul său, MicroDUȘul a ajuns la peste 800 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, dar și la mai bine de 300 de părinți, cu informații prețioase despre sănătate și îngrijire. Pe parcursul a cinci săptămâni, caravana a călătorit în 16 comunități rurale din județele Iași, Vaslui și Botoșani.

În cadrul caravanei, copiii au învățat despre sănătate prin teatru, echipa de actori profesioniști de la Teatru Fix dezvoltând special pentru proiect o piesă prin care cei mici să fie atrași într-un joc al învățării și să descopere informații prețioase într-un mod inedit. După piesa de teatru, copiii au primit un kit pentru igiena corpului, format din produsele necesare de bază și, totodată, au descoperit experiența MicroDUȘului, unde au putut testa un duș în condiții absolut sigure, cu normele de igienă, securitate și intimitate asigurate. În paralel, părinții acestora au participat la ateliere educaționale, în care au fost abordate teme ce țin de sănătatea copiilor, igiena și alimentația lor.

„În mediul rural, din nefericire, sunt încă multe gospodării ce nu sunt racordate la sistemul public de alimentare cu apă ori în care regăsim grupuri sanitare nesigure, ce dispun de mijloace rudimentare. Prin acțiunea MicroDUȘ, ne-am dorit să le arătăm copiilor o altă realitate, dar și să îi sprijinim să descopere ce presupune o igienă corespunzătoare, apelând la mijloace inovatoare. Alături de prietenii de la Teatru Fix, cei mici au învățat lucruri noi despre sănătate și igienă într-o manieră inedită și distractivă, iar MicroDUȘul a fost, pentru mulți dintre copii, prilejul prin care au făcut primul lor duș într-un spațiu amenajat corespunzător”, a declarat Anca TODICĂ, asistent social în cadrul proiectului #iCARE.

În continuare, în șase dintre comunitățile în care a ajuns Caravana MicroDUȘ, 35 de cadre didactice care lucrează cu copii și adulți din grupuri vulnerabile vor participa la sesiuni de informare, dezbatere și conștientizare cu privire la sănătatea populației vulnerabile din comunitățile lor. Ulterior, acestea vor coordona și sprijini copiii din comunități să identifice probleme și dificultăți legate de sănătate și igienă la nivelul școlii sau comunității, dar și să propună soluțiile potrivite.

*****

Proiectul #iCARE – program de educație comunitară pentru sănătatea copiilor și familiilor din medii vulnerabile este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany în parteneriat cu Asociația Centrul Multimedia Teatru Fix, finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În Stare de Bine”. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În Stare de Bine”.

*****

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.