Educația, pașaport spre viitor

FEBRUARIE, 2017

Voluntariat

ONG

Educație

  • 534 de elevi și tineri aflați în dificultate din 12 comunități rurale din vestul țării au acces la noi programe educaționale în perioada august 2016 – mai 2017
  • 7 organizații neguvernamentale derulează proiecte educaționale în mediul rural cu finanțare în valoare de 216.000 lei din partea Fundației Vodafone România

În România, 1 din 5 tineri renunță la școală după ce împlinește vârsta de 18 ani. Potrivit cifrelor Eurostat, România se află între primele state din Uniunea Europeană în privința abandonului școlar timpuriu. În spatele fiecărei statistici se află o poveste, povestea unui copil care a renunțat la școală pentru că nu avea cu ce să se încalțe, pentru că trebuia să muncească la câmp ca să-și ajute familia sau pentru că hrana e o necesitate mai mare decât rechizitele pentru școală.

Am lansat împreună cu Fundația Vodafone România în vara anului trecut „Fondul pentru Educație în Mediul Rural” prin „Programul strategic de Investiție în Mediul Rural” cu scopul de a facilita accesul la oportunități educaționale care să asigure prevenirea sau diminuarea abandonului școlar și creșterea calității vieții în rândul copiilor și tinerilor proveniți din medii rurale defavorizate.

7 organizații neguvernamentale din Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți și Timiș beneficiază de finanțare în valoare de 216.000 de lei, bani destinați proiectelor educaționale în mediul rural. După 5 luni de implementare a proiectelor, vă facem cunoscute rezultatele:

În județul Arad, Asociația PAEM și Fundația pentru Integrare și Sprijin Social „Împreună” Ineu au derulat activități educaționale pentru elevi, oferindu-le meditații la limba română, matematică sau limbi străine și consiliere psihologică gratuită.
Comunitățile rurale din județul Timiș beneficiază și ele de proiectele educaționale derulate cu sprijinul financiar al Fundației Vodafone România. Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Blumenthal are în plină desfășurare un program afterschool pentru elevii cu risc de abandon școlar crescut unde beneficiază de pregătire la limba română, matematică, engleză și germană.  Tot în Timiș, Asociația Școala Domino Servite oferă suport educațional elevilor cu cerințe educaționale speciale, ore suplimentare pentru pregătirea concursurilor școlare, ateliere practie (gătit, curățenie, reciclare, bricolaj), cluburi muzicale, terapii specializate și pregătire suplimentară pentru elevii cu performanță în educație.
În Caraș Severin, Asociația Cărășană Sindrom Down a oferit celor 24 de tineri cu Sindrom Down pe care îi are în grijă tabere la munte unde copiii să aibă ocazia să învețe despre natură chiar în mijlocul ei și îi ajută să-și dezvolte abilitățile și creativitatea prin ședințe de terapie ocupațională. Tot în cadrul proiectului, tinerii cu Sindrom Down și familiile acestora beneficiază de grupuri de sprijin, iar cadrele didactice din comunitățile rurale, de seminarii și activități pe tema incluziunii școlare a persoanelor cu dizabilități.
Și în Mehedinți și Hunedoara, elevii sunt implicați în activități care vizează îmbunătățirea performanțelor lor școlare. Asociația Comunității Eșelnița Cazanele Dunării îi ajută pe elevii cu risc de abandon școlar să recupereze materia printr-un program de meditații, iar Asociația Pro Edu Smo are în desfășurare un program after school unde elevii învață să-și petreacă timpul liber în mod util, beneficiind de meditații și de activități recreative.

Granturile destinate celor 7 proiecte educaționale sunt acordate în cadrul proiectului “Fondul pentru Educație în Mediul Rural” implementat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany prin Programul Strategic de Investiție în Mediul Rural pe care Fundația Vodafone România îl derulează în toate județele țării. Finanțarea activităților destinate elevilor din cele 5 județe este acoperită de Fundația Vodafone România până în luna mai a acestui an. Mai multe, aflați pe www.fundatia-vodafone.ro.

Ți-a plăcut articolul nostru?
Abonează-te la newsletter!