Adolescența este o perioadă cu multe provocări pentru noi toți, cărora, uneori, cu greu le facem față. Din acest motiv, este foarte important să știm cum să procedăm pentru a trece cât mai bine prin experiența ce ni se așează în față, fără consecințe grave pe termen lung.

Stările emoționale pe care le avem ne pot lua prin surprindere, putând să simțim frică, neliniște, agitație, supărare, supraîncărcare, nervozitate și multe altele care ne dau bătăi de cap. Grija pe care trebuie să o avem pentru noi sau cei dragi nouă ne poate da sentimentul de împovărare. Iar toate acestea se adaugă sarcinilor pe care le avem fiecare, solicitante și ele. Școala nu mai e cum o știm, relațiile cu cei din jur sunt modelate de restricții, iar noi trebuie să rămânem sănătoși. Ni se vorbește mult despre sănătatea fizică, dar la fel de importantă este și cea psihică, motiv pentru care câteva sfaturi pentru a o menține sunt  binevenite.

Când ne gândim la boală, ne gândim automat la suferință, fie că este a noastră, fie că este a celor care ne sunt în preajmă. FRICA este o caracteristică a tuturor oamenilor, absolut importantă, însă atunci când depășește un anumit prag, ea ne blochează, determinând multe probleme.

Putem simți FRICĂ față de:

Moarte

Boală

Etichetare

Marginalizare

Nereușită

Spații deschise

și multe, multe altele…


Iată câteva CĂI pentru a face față temerilor care pot pune stăpânire pe noi:

  •  VORBIM despre ceea ce ne preocupă cu persoane de încredere, pentru ca astfel să ascultăm mai multe opinii despre același subiect, dar și pentru a vedea astfel că nu suntem singuri.
  •  NE BUCURĂM de lucruri „mici”, care însă ne aduc o stare de bine, de exemplu o plimbare cu bicicleta, un film, o carte, o muzică, pictăm și alte asemenea activități care știm că ne plac.
  •  Iată și un EXERCIȚIU PRACTIC, care cu siguranță va da roade:

Ne gândim la temerea pe care o avem și care în acel moment ne deranjează. Închidem ochii și respirăm adânc. Apoi ne ducem cu mintea la un loc care ne place tare mult și care ne relaxează (afară sau în casă). În momentul în care inspirăm, aerul care intră în corpul nostru e aerul din acel loc plăcut. Atunci când expirăm, ne imaginăm că frica iese în afara noastră, sub forma unui fum.

Recomandare: Repetăm de 3-4 ori acest exercițiu de respirație. E nevoie să fie făcut câteva zile la rând, pentru a ne obișnui să ne „luptăm” astfel cu ea. În scurt timp rezultatele vor apărea și ne vom simți mai eliberați. Plus că vom învăța cum să facem față oricărei frici prin această metodă.


Mult succes! Noi așteptăm cu entuziasm să ne spuneți dacă vă ajută exercițiul de mai sus sau să împărtășiți cu noi ce alte metode folosiți pentru a face față temerilor voastre.

Și ținem aproape pentru a mai învăța și alte lucruri interesante și de ajutor pentru menținerea sănătății noastre psihice!

Psiholog Roxana Mihai